Amsterdams Fonds voor de Kunst redt De Appel met subsidie, ADE krijgt niets

De Appel krijgt subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Een publiekstrekker als NEMO valt buiten de boot.

null Beeld null

Kunstencentrum De Appel is door het oog van de naald gekropen. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) geeft ruim 4 ton subsidie over de periode 2017-2020. Hiermee is de organisatie voorlopig gered. De Raad van Cultuur gaf De Appel eerder dit jaar een negatief advies omdat directie en bestuur met elkaar overhoop lagen, en vernieuwing, experiment, en kwaliteit in de nieuwe plannen nauwelijks uit de verf kwamen. Het AFK is milder nu het voltallige bestuur is opgestapt.

Culturele instellingen kunnen elke vier jaar subsidie aanvragen bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Het fonds maakte gisteren bekend ruim 21 miljoen euro aan subsidie uit te keren aan 130 organisaties. Dat is net iets meer dan de helft van het totaal aantal aanvragen dat het Fonds ontving: 40 miljoen, over 219 aanvragers. De grootste bedragen worden uitgekeerd aan Theater Bellevue (1,2 miljoen), De Krakeling (1,1 miljoen), de Melkweg (950 duizend), en het Rembrandthuis (886 duizend).

Een andere opvallende naam is het Tropenmuseum, dat maar 2 ton krijgt van de aangevraagde 5. Het nieuwe onderdeel, The Next Level, een platform voor optredens, debatten en lezingen, voegt volgens het AFK inhoudelijk niet genoeg toe. Voor het kindergedeelte, het Juniormuseum, krijgt het Tropenmuseum wel de gevraagde 200 duizend euro. Het Tropenmuseum krijgt het ook subsidie van het Rijk.

Lees hier

De gehele lijst met subsidie-aanvragen

Het NEMO kan zichzelf wel bedruipen, meent het AFK. Beeld null
Het NEMO kan zichzelf wel bedruipen, meent het AFK.

Basisstructuur

Sommige aanvragers kunnen zichzelf wel bedruipen, meent het Fonds. Dat is de reden dat de subsidieaanvragen van succesvolle publiekstrekkers als NEMO, Pakhuis de Zwijger en Amsterdam Light Festival niet werden gehonoreerd.

Het populaire Amsterdam Dance Event (ADE) liep om andere redenen 125 duizend euro mis: de subsidieaanvraag voor twee nieuwe programmaonderdelen werd beoordeeld als 'zwak'. De commissie gaf een onvoldoende voor de artistieke invulling en zakelijke kwaliteit. Niet concreet genoeg, te weinig transparant en geen heldere visie op de opbouw van publieksbereik.

Het is de eerste keer dat de Amsterdamse kunstsubsidies volgens een nieuwe verdeling worden uitgekeerd. Wethouder Kajsa Ollongren voerde een zogeheten 'basisstructuur' in van 21 topinstellingen, waaronder Het Nationale Ballet en het Stedelijk Museum. Deze worden direct door de gemeente gefinancierd. De andere instellingen moeten subsidie aanvragen bij het AFK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden