Amsterdam wil af van overlast filmopnames
Dat ten behoeve van Dick Maas en zijn nieuwste film Do Not Disturb af en toe een hele straat in Amsterdam werd afgezet opdat trams vrijelijk konden ontsporen en bierauto's vol gerstenat van de sponsor kapzeisen, is geen uitzondering....
Bewoners klagen soms steen en been, omdat zij struikelen over camera's, moeten omlopen naar huis omdat de doorgang versperd is of 's avonds tot merken dat hun doorgaans angstig donkere straat plotseling hel is verlicht omdat in het huis aan de overkant een filmploeg aan het werk is. Met name in de pitoreske binnenstad is er soms sprake van wildgroei.
Terwijl het Filmmuseum dreigt te verhuizen naar Rotterdam en Amsterdam naarstig probeert de naam van 'filmstad' hoog te houden (meer geld voor filmproducties, meer geld voor een kwaliteitstheater in de Marnixstraat) zoekt de gemeente tegelijk naar middelen om de overlast in te perken. Filmen op locatie verbieden kan niet zomaar, maar parkeervergunningen en straatafzettingen reguleren kan wel.
De gemeente heeft daarom besloten een centraal meldpunt in te stellen om beter inzicht te krijgen in filmische activiteiten, overlast te beperken en bewoners in te lichten, zodat zij niet, zoals enkele jaren geleden gebeurde, opeens geconfronteerd worden met figuranten in nazi-uniformen.
In principe wil de gemeente dat vooral de geliefde plekken in de stad niet meer dan enkele keren per jaar gebruikt worden als filmlocatie. Filmmakers moeten zich bij het centrale meldpunt vervoegen, uiterlijk drie weken voordat zij aan opnamen willen beginnen. Producent moet tijdens opnamen 24 uur per dag bereikbaar zijn om problemen op te lossen.