Amsterdam Museum verwerft fles water uit 1853

AMSTERDAM - Het betreft een reclamefles die de gemeente uitdeelde om Amsterdammers aan te sporen schoon water te drinken, aldus het museum maandag.

ANP
© Collectie Amsterdam Musuem Beeld
© Collectie Amsterdam Musuem

Het Amsterdam Museum heeft een fles schoon drinkwater uit 1853 verworven.
Inwoners van Amsterdam dronken in de eerste helft van de negentiende eeuw vooral regenwater en water uit de Vecht. Dit water werd nauwelijks gezuiverd en gaf ziektes als tyfus en cholera vrij spel.

Schoon water
Letterkundige Jacob van Lennep richtte in 1850 de Duinwatermaatschappij op en trok een leiding vanaf de duinen naar Amsterdam. Dit schone zandgefilterde duinwater kwam de stad binnen bij de Haarlemmerpoort, waar mensen water konden halen.
Op het etiket van de verworven fles staat te lezen dat Amsterdammers vanaf 12 december water konden halen, 'maximaal twee emmers voor 2 cent, er wordt géén geld gewisseld'.

Op 1 mei 1854 werden de eerste abonnementen afgesloten. Amsterdam was daarmee de eerste stad in Nederland met een waterleiding.

Het museum, dat tot voor kort bekendstond als het Amsterdams Historisch Museum, heeft de fles voor een onbekend bedrag verworven van een particulier. Het water is vanaf dinsdag, Wereld Waterdag, te bezichtigen.

© Collectie Museum Amsterdam Beeld
© Collectie Museum Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden