Amsterdam krijgt kleiner deel van extra cultuurbudget

Amsterdam krijgt een iets kleiner deel van de zestien miljoen gulden extra die het rijk jaarlijks voor cultuur uittrekt. Eerst zou de stad een half miljoen krijgen voor een productiehuis voor onafhankelijke theatermakers, maar staatssecretaris Nuis van Cultuur vindt dat Amsterdam genoeg is bedeeld met het extraatje dat de drie...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat blijkt uit een brief van Nuis aan de Kamer. Vandaag zou er over de cultuurnota 1997-2000 worden gestemd, maar de behandeling is zeker een week opgeschort. Los van de wijziging voor Amsterdam heeft Nuis de verdeling die D66, VVD en PvdA hadden voorgesteld grotendeels overgenomen. Het bedrag wordt in porties verdeeld over 39 instellingen en gezelschappen.

Het geld moet voor een belangrijk deel komen uit meeropbrengsten van de staatsloterij. Nuis schrijft de Kamer dat deze inkomsten onzeker zijn, maar dat het kabinet wel garant staat voor dit bedrag. De instellingen die daardoor kunnen blijven bestaan zijn onder meer Cosmic Illusion, een multiculturele theatergroep uit Amsterdam, het bewegingstheater Bewth en toneelgroep Maatschappij Discordia. De Raad voor Cultuur - die adviseert over de artistieke waarde van gezelschappen - was niet positief over deze drie. Nuis vindt het geen bezwaar dat dit advies door de Kamer wordt genegeerd nu er meer geld beschikbaar is.

De Raad had geadviseerd het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) extra geld te geven. Het NAi dreigde in de problemen te komen met het bedrag dat Nuis had gereserveerd. De oplossing is buiten de cultuurnota gezocht. Minister De Boer van VROM probeert jaarlijks zeven ton voor het NAi te vinden. Ze wil dat bedrag ook weghalen bij andere departementen die met architectuur in ruime zin te maken hebben.

De zestien miljoen extra gaat naast de genoemde gezelschappen onder meer naar: Cadancefestival, Concertgebouworkest, Nederlands Foto Instituut, Haarlems Toneel, Hollandia, Archief Joris Ivens, Filmmuseum, Nederlands Fonds voor de film, Nederlandse Opera, De Nieuwe Kerk en Opera Zuid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.