Nieuwsontheffing culturele sector
Amsterdam: geen uitzondering voor cultuur, maximaal 30 bezoekers per zaal
De gemeente Amsterdam geeft geen ontheffingen voor culturele instellingen voor meer dan 30 bezoekers per zaal. Vanaf vandaag gaat het maximum aantal bezoekers dus terug naar 30, zoals in juni dit jaar. Burgemeester Femke Halsema noemt de maatregel ‘heel pijnlijk’. Maar met het besmettingenniveau vindt zij generieke ontheffingen voor theater en bioscopen ‘niet verantwoord’.
De VSCD (de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) deed dinsdagmorgen juist een dringende oproep aan de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, om voor culturele instellingen een landelijke vrijstelling te regelen van de nieuwe maatregel.
Maar een woordvoerder van Halsema wijst erop dat juist in stedelijk gebied het aantal besmettingen en opnames vanwege corona in de ziekenhuizen groot is. ‘Amsterdam heeft zojuist besloten voor vanavond geen ontheffingen te verlenen voor culturele instellingen. Dat betekent voor vanavond overal 30 bezoekers. Dit is heel pijnlijk, maar met het besmettingenniveau vindt de voorzitter veiligheidsregio en burgemeester generieke ontheffingen voor theater en bioscopen niet verantwoord.’
Amsterdam is samen met de veiligheidsregio’s en het Rijk druk met een eventuele gezamenlijke lijn voor ontheffingen voor culturele instellingen, aldus de woordvoerder. ‘Het is belangrijk dat het verlenen van eventuele ontheffingen zorgvuldig en transparant gebeurt, vanuit een beginsel van rechtsgelijkheid. Ook in Amsterdam gaan we gebouwen van groot belang aanwijzen. Het zijn er veel in de stad, dat willen we zorgvuldig doen.’
Tijdens de persconferentie maandagavond werd gemeld dat ‘zalen van cultureel belang’ meer dan dertig mensen mogen blijven ontvangen. Maar wie dat cultureel belang bepaalt en hoe dat moet worden geregeld is niet duidelijk. ‘Dit alles doet vermoeden dat het de bedoeling van het Rijk is dat de Veiligheidsregio’s gaan bepalen welke panden van (groot) cultureel belang zijn, om hen ontheffing te kunnen verlenen’, schrijft de VSCD.
De nieuwe maatregel brengt echter vanavond al 335 podia en 196 bioscopen en filmtheaters die al kaartjes hadden verkocht in grote problemen, aldus woordvoerder Esther den Breejen van de VSCD.
De VSCD pleit daarom voor een landelijke ontheffing voor geplaceerde voorstellingen in schouwburgen, concertzalen, pop-, jazz- en improvisatiepodia, bioscopen en filmtheaters die al werken met goedgekeurde veiligheidsprotocollen. De ontheffing zou om 1 uur vanmiddag in moeten gaan. In afwachting van een reactie vanuit het Veiligheidsberaad roept de VSCD op voorstellingen en concerten niet voor 6 uur vanavond te annuleren.
In de tussentijd adviseert de VSCD haar leden wel zelf te informeren bij de gemeente of in elk geval voor vandaag lokaal een vrijstelling kan worden afgegeven. Verschillende steden hebben dit al geregeld, aldus Den Breejen. Zo hebben Schouwburg Amphion Doetinchem en Theater Orpheus Apeldoorn in elk geval voor vandaag een vrijstelling binnen.
In de schouwburgen, concertzalen, bioscopen en filmtheaters zijn al geruime tijd strikte protocollen van kracht die een veilig bezoek kunnen garanderen, zo schrijft de VSCD. ‘Zalen hebben daarmee slechts 20 procent capaciteit beschikbaar, maar zijn gelukkig open en kunnen toch enigszins hun maatschappelijke rol waarmaken, die juist in deze tijd zo nodig is.’
Mocht het Veiligheidsberaad geen gehoor geven aan de oproep, dan is de VSCD genoodzaakt haar leden te informeren dat zij maximaal 30 bezoekers per zaal mogen toelaten, schrijft de vereniging. ‘Dat zal in de meeste gevallen volledige sluiting betekenen, zo leert de ervaring in juni toen dezelfde beperking gold.’
Verder lezen
Dit zijn de aangescherpte maatregelen (vanaf dinsdag 18.00 uur)
Alle horeca om 22.00 uur dicht, sportwedstrijden zonder publiek en het advies een mondkapje te dragen tijdens het winkelen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De aanscherpingen van de coronaregels voor de komende drie weken op een rij.
Waarom blijven de cafés open, maar moeten de sportkantines dicht?
Premier Rutte, minister De Jonge en de Amsterdamse burgemeester Halsema maakten maandagavond nieuwe, ingrijpende coronamaatregelen bekend. Welke prangende vragen komen daarbij vanzelf op?