Amsterdam bespaart nog forser op kunst

Het gemeentebestuur van Amsterdam kort acht miljoen euro op de kunstinstellingen in het nieuwe kunstenplan, twee keer zoveel als tot dusver werd aangenomen....

Advies van Kunstraad maakt einde aan subsidie voor Carré, Theatercompagnie, en fotografiemuseum FOAM

Dat blijkt uit het advies aan B en W over de nieuwe subsidieverdeling van de Amsterdamse Kunstraad (AKR), dat vandaag wordt gepubliceerd. Bovenop een eerder afgesproken bezuiniging van vier miljoen euro haalt de gemeente nog eens bijna hetzelfde bedrag uit het kunstenplan om nieuwe beleidsvoornemens van Cultuur-wethouder Hannah Belliot te kunnen betalen, zoals het opvoeden van nieuwe Amsterdammers tot 'aandeelhouderschap' in het rijke culturele erfgoed van de hoofdstad.

Daarmee haalt Belliot eenderde binnen van wat zij voor dat nieuwe beleid had willen reserveren. 'Twaalf miljoen euro, dat moet kunnen', zei zij begin vorig jaar tegen de Volkskrant. Verhullende 'woordkunst en cijferkunst' in de adviesaanvraag van B en W aan de AKR hebben de extra ombuiging van vier miljoen euro langdurig onttrokken aan het zicht van alle betrokkenen, zo stelt de kunstraad in zijn advies.

De ACI, de club van de directies van de Amsterdamse kunstinstellingen, deelt die zorg. 'Financiële consequenties moeten duidelijk blijken uit de cijfers, niet uit tussenzinnetjes', zegt ACI-bestuurder Pauline Kruseman, directeur van het Amsterdams Historisch Museum.

De Kunstraad beantwoordt de extra korting op het kunstenplan met een voorstel voor een substantiële subsidiekorting met 1,8 miljoen euro ofwel bijna een kwart voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst, 'dat zijn subsidiemethodiek geheel naar dezelfde speerpunten heeft gericht' als wethouder Belliot. Los van de extra ombuiging ziet de raad in de eerder afgesproken bezuiniging van vier miljoen al voldoende aanleiding voor forse ingrepen in het subsidiebudget.

De raad adviseert B en W de subsidie aan 23 instellingen geheel stop te zetten, en bij 'een groter aantal' de bijdrage te verminderen. Dat levert bij elkaar bijna twaalf miljoen euro op, genoeg om een kleine veertig nieuwkomers met in totaal 4,5 miljoen euro subsidie in het nieuwe kunstenplan, dat geldt voor vier jaar, toe te laten. De raad wil 'duidelijke keuzes' maken en heeft afgezien van de 'kaasschaafmethode'.

Tot de slachtoffers behoren gerenommeerde partijen als Koninklijk Theater Carré, Theatercompagnie, FOAM en Toneelgroep Amsterdam. 'Carré heeft geen antwoord op de ontwikkelingen in de huidige markt', met name de groeiende concurrentie in commercieel aanbod zoals de musicals van Joop van den Ende, en zou daarom voortaan verstoken moeten blijven van zijn jaarlijkse gemeentesubsidie van 1,2 miljoen euro.

Ook de Theatercompagnie, ontstaan uit een fusie tussen de toneelgezelschappen Trust en Art en Pro, moet zijn zes ton aan subsidie verliezen. 'Na de mislukte fusie lijkt de synergie weg.' Gezien de leegloop bij de Theatercompagnie heeft de Amsterdamse Kunstraad 'twijfels' over 'het artistiek leiderschap' van regisseur Theu Boermans. Het Rozentheater, waarvan Theatercompagnie een van de vaste bespelers is, zou evenmin subsidie moeten krijgen.

Toneelgroep Amsterdam (TGA) zou een dikke twee ton moeten inleveren van zijn huidige gemeentesubsidie van 3,2 miljoen euro. In de subsidie-aanvraag van TGA bespeurt de AKR 'duidelijk een drang naar steeds meer en groter, echter, de inhoudelijke onderbouwing daarvoor ontbreekt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden