Review

Among Verticals is een van mooiste jazzplaten dit jaar

CD (Jazz) - Ben van Gelder

Een van de mooiste jazzplaten dit jaar wordt dezer dagen gepresenteerd op de Nederlandse podia en is gemaakt door saxofonist Ben van Gelder. Among Verticals nam Van Gelder op met een stel New Yorkse muzikanten, en vond zijn oorsprong in een compositieopdracht die Van Gelder twee jaar geleden kreeg van de New Yorkse Jazz Gallery.

Een suite bestaande uit veertien betrekkelijk korte stukken, waarin ieder van de zeven muzikanten zijn momentje krijgt. Van Gelder smeedt gecomponeerde muziek en improvisaties handig aan elkaar. Elk stuk is een wonderschoon miniatuurtje, waarin een thema wordt ingezet door de altsax van Van Gelder of de excellerende pianist Sam Harris. Die vibrafoon van Peter Schlamb, die in Charles eerst nog rustig klinkt in de sfeer van Bobby Hutcherson, om na een schitterende solo van Van Gelder vurig elektrisch te gaan knetteren.

De plaat staat vol met zulke opveermomenten. Alles wordt gespeeld met verbluffende controle en precisie en klinkt toch nergens voorgekookt. Gaat dat zien ergens in het land dezer dagen.

Ben van Gelder
Among Verticals
Jazz
BVG Music

Meer over