Amerikanen willen Stewart vs. Trump

De fans kunnen niet buiten hem. Ruim twee weken na het afscheid van Jon Stewart als gastheer van het populaire satirische nieuwsprogramma The Daily Show hebben meer dan 250 duizend mensen een petitie getekend op de website Change.org, waarin Stewart wordt voorgesteld als een toekomstig presidentieel debatleider. De petitie zal worden ingeleverd bij het Commission on presidential debates, de onpartijdige non-profitorganisatie die de presidentiële debatten organiseert.

Jon Stewart. Beeld ap
Jon Stewart.Beeld ap

Change.org was ook de plek waar in 2012 drie bezorgde scholieren een geslaagde actie begonnen om ervoor te zorgen dat er voor het eerst in twintig jaar weer een vrouwelijke debatleider kwam.

De initiatiefnemer van de petitie op Change.org, een site waar elk ongenoegen in de vorm van een petitie kan worden gegoten, meldt dat Jon Stewart gedurende zestien jaar een 'invloedrijke rol' in de Amerikaanse politiek en media heeft gespeeld. Hij wordt naar voren geschoven als veteraan van 15 televisie-interviews met staatshoofden, 22 kabinetsleden en 32 senatoren, maar ook als een van de betrouwbaarste figuren op de Amerikaanse televisie, ondanks het feit dat zijn satirische show op het Comedy Channel werd uitgezonden.

Hoewel de petitie een serieuze indruk maakt, valt niet uit te sluiten dat de massale ondertekening samenhangt met de wens van het publiek dat Stewart nog een keer de politieke arena intrekt. De kandidaatstelling van Donald Trump vlak voor zijn afscheid werd door Stewart beschouwd als een geschenk uit de satirische hemel.

Naarmate de populariteit van Trump stijgt groeit wellicht het idee dat Trump het misschien ver gaat schoppen. Als het aan de ondertekenaars van de petitie ligt, komt het er nog een keer van: Trump vs. Stewart. Stewart heeft nog niets van zich laten horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden