Amerikaanse telecomreuzen breken fusierecord

MCI WorldCom koopt concurrent Sprint voor het recordbedrag van 129 miljard dollar. Het is de concentratie in de top van de piramide waar enkele telecomreuzen bouwen aan een wereldomspannend netwerk....

MCI WorldCom, de op een na grootste telefoonmaatschappij in de Verenigde Staten, neemt Sprint over voor ongeveer 129 miljard dollar via een aandelenruil. Dit overnamebedrag, inclusief overgenomen schulden van tientallen miljarden, is een wereldrecord.

Sprint, de nummer drie in de Verenigde Staten, was al een paar weken in gesprek met MCI WorldCom, maar de twee bedrijven werden verrast door een concurrerend bod van Bell South. Uiteindelijk moest Bell South het afleggen tegen MCI WorldCom.

Volgens beleggers is het de beste uitkomst: MCI WorldCom en Sprint sluiten beter op elkaar aan. MCI WorldCom verwacht dat het samengaan in 2001 al ruim twee miljard dollar aan besparingen zal opleveren. In 2004 moet dat 3,6 miljard dollar zijn. De besparingen die Bell South voorspelde, kwamen aanzienlijk lager uit.

Ook Deutsche Telekom, dat 10 procent van Sprint bezit, had naar verluidt belangstelling, maar bedacht kennelijk dat het niet op kon tegen de Amerikanen.

Wat omzet betreft - naar verwachting 50 miljard dollar - blijft de nieuwe telefoonmaatschappij, die WorldCom gaat heten, iets kleiner dan AT & T. MCI WorldCom en Sprint beheersen samen ongeveer 30 procent van de markt voor lange-afstandsgesprekken. AT & T heeft liefst 48 procent van die markt in handen.

Maar als de andere activiteiten worden meegerekend wordt WorldCom het grootste communicatie-bedrijf ter wereld met een beurswaarde van ongeveer 200 miljard dollar.

De fusie moet nog worden goedgekeurd door de Federal Communications Commission (FCC) die erop toeziet dat er niet al te grote concentraties ontstaan op de telecommunicatie-markt. Verwacht wordt dat de twee bedrijven enkele onderdelen zullen moeten afstoten om de zegen van de FCC te krijgen. Vermoedelijk zal Sprint zijn Internet-activiteiten van de hand moeten doen.

De afgelopen tijd heeft zich een hele reeks overnames op de telecommunicatie-markt afgespeeld, zoals de aankoop van US West door Qwest. Verwacht wordt dat de markt uiteindelijk zal worden beheerst door drie of vier communicatiegiganten, die allerlei diensten aanbieden van lange-afstandsgesprekken tot supersnelle Internet-verbindingen.

Die concurrentie is in het voordeel van de consumenten, maar volgens consumentenverenigingen zullen voornamelijk de zakelijke gebruikers ervan profiteren.

Volgens Gene Kimmelman van de Consumers Union in Washington zal de concurrentie zich vooral richten op de geavanceerde consumenten, die grote bestanden per computer verzenden en hun mobiele telefoon gebruiken om de beurs in de gaten te houden.

'Maar de meerderheid van het publiek zal weinig of geen keus hebben en zal de prijzen langzaam omhoog zien gaan', voorspelt hij.

De fusie is een nieuwe coup van Bernard Ebbers van MCI WorldCom. Hij heeft zijn bedrijf in enkele jaren via een reeks overnames uitgebouwd tot een communicatie-gigant. Nog maar twee jaar geleden wist hij MCI voor de neus van GTE weg te kapen.

De in Canada geboren Ebbers, die een Nederlandse grootvader had, zal echter niet aan het roer komen van de nieuwe combinatie. Afgesproken is dat Sprint-topman William Esrey de toppositie bij het nieuwe bedrijf zal krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden