Amerikaanse ouders kunnen geld terugvragen aan Facebook
Ouders in de VS die geld zijn kwijtgeraakt doordat hun kind(eren) zonder hun toestemming virtuele goederen aanschaften in Facebook-spelletjes als Farmville of Candy Crush, kunnen vanaf nu bij het sociale netwerk hun geld terugvragen. Een rechtbank in Californië heeft namelijk een groep ouders die Facebook in een groepsvordering had aangeklaagd, in het gelijk gesteld.
Dit schrijft The Guardian. De rechtbank oordeelt dat Facebook aankopen in apps en games die door kinderen zijn gedaan moet restitueren als het kind of een van zijn ouders daarom vraagt. De uitspraak is gebaseerd op de zogenoemde familiecode die in de staat Californië geldt en die is bedoeld om minderjarigen te beschermen tegen exploitatie door bedrijven. Door de uitspraak kunnen in theorie nu honderdduizenden mensen in de VS hun geld van Facebook terugvragen.
In-app aankopen
De zogenoemde in-app aankopen, waarbij spelers na de installatie van de app (extra) geld kunnen betalen om aanvullende spelelementen vrij te spelen of bepaalde processen sneller te laten verlopen, zijn veel ouders al jaren een doorn in het oog. Kinderen hebben vaak niet in de gaten dat ze met echt geld - dikwijls van de creditcard van papa of mama - betalen. Zo liet een van de Californische moeders die deze rechtszaak aanspanden haar zoon 20 dollar uitgeven aan het spelletje Ninja Emblem, om er later achter te komen dat hij nog eens honderden dollars aan in-app aankopen had besteed. Het kind dacht dat hij met nepgeld betaalde.
Ook in de appwinkels van Apple en Google leiden in-app aankopen geregeld tot problemen bij ouders. Vorig jaar hebben deze twee Amerikaanse techbedrijven onder druk van onder meer de Europese Commissie hun appwinkels aangepast. Apps die in-app aankopen hebben, worden niet langer meer aangeduid als 'gratis apps'. En bij de installatie van de app moeten ouders nu aangeven of in-app aankopen worden toegestaan, en zo ja of er bij elke aankoop een wachtwoord voor moet worden ingevoerd, of dat er om het kwartier om een wachtwoord wordt gevraagd.
In 2014 sloot Apple een deal met de Federal Trade Commission, de Amerikaanse Autoriteit Consument en Markt. Het bedrijf moest ruim 32,5 miljoen dollar terugbetalen aan ouders van wie de kinderen in-app-aankopen hebben gedaan zonder toestemming. Later dat jaar schikte Google voor 19 miljoen dollar.
In-app aankopen uitschakelen of beveiligen
Ook de momenteel immens populaire (gratis) app Pokémon Go kent in-app aankopen. Om die uit te schakelen of te beveiligen gaat u als volgt te werk.
- Op een Android-apparaat gaat u naar de Google Play-app, tikt u op het menu-icoon, gaat u naar 'instellingen' en dan tikt u op 'verificatie vereisen voor aakopen'. Voor elke aankoop in elke app wordt nu een wachtwoord gevraagd.
- Op een Apple-apparaat gaat u naar instellingen, algemeen, beperkingen, en zet 'in-app aankopen' uit.