Film'Juicy' Duk

Amerikaanse lof voor filmmaker Joosje Duk (23) - haar debuutfilm is zondag te zien op NPO

Filmmaker Joosje DukBeeld Najib Nafid

De belichaming van de toekomst van de Amerikaanse film’, met die woorden omschreef de Amerikaanse nieuwsorganisatie Huffington Post de jonge Nederlandse filmmaker Joosje Duk. Eind november ontving Duk tijdens het New Yorkse Nitehawk Filmfestival de Huffington Post Arts Impact Award voor haar korte film Night. Deze prijs wordt uitgereikt aan films die volgens de Huffington Post op sterke wijze een politiek of maatschappelijk thema belichten.

‘Een heel mooie erkenning van de Huffington Post, bijna een beetje té vleiend’, zegt de 23-jarige Joosje Duk. ‘Ik had de prijs totaal niet verwacht. Tijdens de uitreiking dronk ik met vrienden een drankje aan de bar, toen ineens mijn naam werd genoemd: Juicy Duk, Joosje blijft lastig voor Amerikanen.’ Duk woont in New York, waar ze een filmopleiding aan New York University volgde. Het negen minuten durende Night is haar afstudeerfilm.

In Night – te zien op Vimeo en YouTube (300 duizend keer bekeken op het kortefilmkanaal Omeleto) – gaat een groep vriendinnen van verschillende etnische afkomst op stap in New York. Bij de ingang van een club worden sommigen van hen niet toegelaten. Het heeft er alle schijn van dat het deurbeleid racistisch gemotiveerd is. Achteraf blijkt dat het voorval in de vriendengroep op verschillende manieren wordt geïnterpreteerd.

De film zoomt  in op hoe mensen van verschillende etnische achtergronden eenzelfde gebeurtenis op verschillende manieren kunnen ervaren. En ook op de moeite die het kost om voor een andere interpretatie begrip op te brengen.

Omkering

Night is gebaseerd op Duks eigen ervaringen in het uitgaansleven, waar ze zag hoe mensen die er anders uitzien dan zijzelf soms anders behandeld werden. Ze herinnert zich  dat ze stond te wachten in de rij voor een club en dat een groepje Marokkaanse jongens voor haar in de rij zonder duidelijke redenen werden geweigerd. ‘Ik wist op dat moment niet wat mijn rol in die situatie was of hoe ik er op moest reageren. Dat zette me aan het denken en dat denkproces wilde ik uitwerken in deze film.’

Night speelt met de verwachtingen van de kijker. Halverwege de film doet zich een omkering voor die de kijker uitnodigt tot reflectie. Het geeft de film een absurdistische toets. Duk: ‘Het mooie aan film is dat je een eigen wereld kunt creëren. Die zegt soms meer over de echte wereld, dan wanneer je die zelf zou weergeven.’

Dromen

Duks studeerde acteren, filmmaken en journalistiek aan de Gallatin School of Individualized Study, een onderdeel van New York University. ‘Wat mij beviel aan Gallatin was dat je niet één hoofdstudie hoeft te kiezen, maar een combinatie van disciplines kunt kiezen, waardoor je een heel individuele opleiding volgt.’ Als alumnus van Gallatin verkeert de filmmaakster in het gezelschap van actrices als Rooney Mara, Dakota Fanning en Anne Hathaway. Duk was 17 toen ze naar New York verhuisde. 

‘De eerste weken waren extreem eenzaam. Ik weet nog dat ik er op een hele naïeve vanuit ging dat ik me meteen thuis zou voelen. Dat was natuurlijk niet zo, ik was er  alleen’. Zes jaar later heeft ze haar plek in New York gevonden. ‘Mensen komen vaak naar New York met een doel. Dat creëert een bepaalde energie. Er is veel liefde voor ambitie en mensen spreken uit wat ze willen. Dat werkt motiverend. Mensen kiezen ook trots voor de creatieve kant. Als ik in Nederland over mijn ambities sprak, bleef ik heel ingetogen. Het heerlijke cliché dat New Yorkers meer durven te dromen, klopt wel.’

Hoe zien Duks eigen dromen eruit? Is ze inderdaad de toekomst van de Amerikaanse film? ‘Dat vind ik na één korte film wel snel gezegd, maar het is een mooie aanmoediging. Momenteel ben ik het script aan het herschrijven van mijn eerste speelfilm. In mijn toekomstdroom verschijnt die tussen nu en vijf jaar in het filmtheater.’

Night, zondag 20/5. 

3Lab, NPO 3, 23.25 uur. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden