Amerikaanse eigenaar Sensation en Awakenings struikelt over ambities

Komen festivals als Sensation en Awakenings weer in Nederlandse handen? Het Amerikaanse SFX dat de dancefeesten voor tientallen miljoenen euro's kocht, verkeert in zwaar weer.

Sensationfeest `Welcome to the Pleasuredome', op 5 juli 2014 in de Amsterdam Arena.Beeld Frans Lemmens

Drie jaar geleden meldde de Amerikaase miljardair Robert F.X. Sillerman zich in Nederland, de bakermat van de electronic dance music. Zijn doel: het razendsnel opbouwen van een wereldwijd opererende danceorganisatie, die de grote dj's zou laten uitwaaieren naar al die landen waar de dance nog maar net was ontdekt. En waar festivalconcepten konden worden neergezet die in Nederland al sinds de jaren negentig vele tienduizenden bezoekers trekken.

Voor de Nederlandse dancepioniers bleek de zomer van 2013 de summer of money. Sillermans onderneming SFX betaalde alleen al zo'n 100 miljoen euro voor ID&T, de organisator van illustere - en zeer winstgevende - festivals als Sensation, Mysteryland en Thunderdome. Ook technofestival Awakenings, eind jaren negentig bedacht in Amsterdam, werd verkocht voor zo'n 20 miljoen euro. Andere festivals volgden in hoog tempo, in Nederland, maar ook in onder meer België, de Verenigde Staten, Australië en Brazilië.

Op 9 oktober 2013 mocht de Nederlandse dj Afrojack de bel luiden van technologiebeurs Nasdaq, het startschot van een beursnotering van Sillemans SFX. De koers van het aandeel piekte aanvankelijk op 12 dollar - waarmee het bedrijf meer dan een miljard dollar waard was - maar kreeg daarna het karakter van een dalende baslijn. Gisteren was een aandeel SFX te koop voor minder dan een dubbeltje.

Danceavontuur

Ook was er een waarschuwing dat Sillerman een aflossing van 3 miljoen dollar niet kon betalen aan de oprichters van React Presents, een aan SFX verkochte concertorganisator uit Chicago. Kredietbeoordelaar Moody's gaf het aandeel SFX deze week dan ook een van de laagst mogelijke waarderingen.

Te veel betaald voor al die festivals, te snel gegroeid en te weinig verdiend om al de schulden af te betalen, lijkt het oordeel te worden over Sillermans danceavontuur. Duncan Stutterheim, de Nederlander die ID&T aan hem verkocht (en gisteren niet bereikbaar was voor commentaar), had al eerder blijkgegeven van zijn afgrijzen over het moederbedrijf. Mismanagement en verkeerde aankopen stapelden zich volgens Stutterheim op bij SFX, zei hij een maand geleden tegen VPRO's 3voor12. Zijn verwachting: 'Uiteindelijk zal SFX worden verkocht aan een grote partij, of alles wordt weer opgedeeld zoals het ooit was.'

Geruchten dat hij zelf in de markt zou zijn voor een terugkoop, drukte Stutterheim in oktober in het FD de kop in. Al had hij daar wel gesprekken over gevoerd. Toen was de koers van SFX echter nog niet zo sterk gekelderd als nu. Daar zou ook mediaondernemer John de Mol van kunnen profiteren, volgens een bericht in Quote. Hij zou met ID&T directeur Wouter Tavecchio, oprichter van het aan SFX verkochte Q Dance, in de markt zijn voor een overname van de grootste Nederlandse dochter. Een woordvoerder van ID&T wil geen vragen beantwoorden over een mogelijke overname.

Awakenings

Een andere Nederlandse dancegigant, oprichter Rocco Veenboer van Awakenings, heeft wel uitgesproken aspiraties. Alhoewel voor dit technolabel in dienst van SFX, is zijn wens om het door hem verkochte festival terug te kopen 'actueel'.

Vorige week bleek dat hij een deel van zijn Awakeningskapitaal steekt in de aankoop van het Amsterdamse Lloyds hotel. Die 'culturele ambassade' wil hij mogelijk verbinden met de dancescene', liefst met weer een aandelenpakket in Awakenings op zak.

Vanuit het buitenland mailt hij waarom hij zijn festival terug zou willen hebben: 'Awakenings draait goed' en komt niet in gevaar door de toestanden bij SFX. Sinds de overname is er niets veranderd aan de bedrijfsvoering. Het vernietigende oordeel van Moody's over het moederbedrijf is volgens hem 'te voorbarig'.

Aandelen

Veenboer uitte eerder in Het Parool al milde kritiek op Sillerman. 'Het was misschien niet slim om ondernemers zoals ik voor honderd procent uit te kopen. Als werknemer in loondienst merk je toch dat je net iets minder hard doorpakt.'

Sillerman zelf heeft het vertrouwen nog niet verloren. Afgelopen jaar deed hij enkele pogingen aandelen terug te kopen, tegen een fractie van de introductiekoers. Het liep voorlopig op niks uit.

SFX-woordvoerder Edmund Tagliaferri is vanuit New York kort met zijn antwoord op vragen over het beursrumoer en de speculaties over het opknippen van het bedrijf. 'We zijn opgetogen over 2016. Het is business as usual.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden