SerierecensieAmerica to Me

America to Me is een monumentale documentaireserie die over je hart heen dendert ★★★★☆

Documentairemaker Steve James (van Hoop Dreams) op zijn best wanneer hij met een team van regisseurs het leven van twaalf scholieren in Illinois volgt. Maak die 10,5 uur er maar voor vrij.

Mark Moorman
America To Me

 Beeld Screen Grab
America To MeBeeld Screen Grab

Midden in de zomer zond de VPRO de tiendelige documentaireserie America to Me uit en het kan zijn dat u elders was. De afleveringen staan inmiddels op NPO Start Plus en het loont zeer de moeite ze alsnog te bekijken (u moet er 10,5 uur voor opzij zetten), want dit is een van de mooiste documentaireseries van het jaar.

America to Me is een project van Steve James, een maker die in zijn portretten van jonge mensen meer­malen heeft bewezen dat hij de tijd in zijn voordeel kan laten werken. Zijn bekendste film is de klassieker Hoop Dreams (1994) waarin hij twee getalenteerde jonge basketballers volgt die dromen van een professionele carrière, het ontsnappingsluik uit een buurt en een leven dat weinig andere kansen biedt. Vijf jaar lang week James niet van hun zijde.

Na Hoop Dreams bleef James indringende portretten maken van mensen die maatschappelijk proberen aan te haken, of net de boot missen, maar met America to Me heeft hij een onderwerp te pakken dat de impact van die klassieker aan het ­begin van zijn carriere zou kunnen hebben.

Met een team van regisseurs volgt James het dagelijkse leven van twaalf scholieren op de Oak Park and River Forest High School in Oak Park, Illinois, in de buurt van Chicago. En met die scholieren ook hun leerkrachten, coaches, ouders en vrienden. Er werd in het schooljaar 2015-2016 gefilmd, waarbij het soms verbijsterend is wat er in een jaar kan gebeuren in het leven van sommige jonge mensen.

Een van de jongens die worden gevolgd, weet aan het begin van het schooljaar nog niet of hij voor het schoolorkest of het worstelteam gaat. Aan het eind van het jaar is hij afgetraind, een van de beste schoolworstelaars in de staat, en krijgt hij een beurs voor een grote universiteit.

De school is gemengd en juist daardoor komen de verschillen in de kansen voor gekleurde en witte studenten en alles daartussen (een zwarte jongen uit een gemengd huwelijk, een meisje uit het huwelijk van een Mexicaanse moeder en een witte Amerikaanse vrouw) zo scherp naar voren. We hebben het hier niet over een school aan de rand van de samenleving in een door bendes geteisterde buurt, maar toch voel je in het verhaal van sommige zwarte kinderen dat er geen vangnet is, als het op school niet zou lukken.

America to Me richt ook een monument op voor een aantal leerkrachten die werkelijk met alles wat ze hebben, vechten voor gelijke kansen en voor leerlingen die ze voor hun ogen kopje onder zien gaan. En als in het beste drama dendert America to Me af en toe over je hart heen.

America To Me

Documentaire (10 delen)

Een serie van Steve James

Te zien op NPO Start Plus

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden