Ambtenaren 'lenen' kunst uit Franse ministeries

Tienduizenden kunstvoorwerpen zijn in de loop der jaren uit ambassades, ministeries en andere publieke Franse instellingen verdwenen. Van meer dan 34.000 schilderijen, beelden, meubels en tapijten die ooit zo’n gebouw sierden, ontbreekt elk spoor.

ANP en DPA

De meeste kunst is verdwenen uit het ministerie van Onderwijs. Een onderzoekscommissie heeft na tien jaar arbeid vastgesteld dat daar 45 procent van de meubels en andere kunstvoorwerpen niet meer aanwezig is. Uit het Hôtel Matignon, de zetel van de Franse premier, zijn 342 kunstvoorwerpen verdwenen.

Thuis
Veel kunst blijkt bij ambtenaren en andere medewerkers van de instellingen thuis te hangen. Zo meldde de krant Libération dat een landschap van de Britse schilder van Franse afkomst Philip James de Loutherbourg, dat in het gebouw van de Senaat thuishoort, de woning van de financieel beheerder van de Franse Eerste Kamer siert.

De commissie heeft niet kunnen achterhalen waar het schilderij van de Spaanse schilder Joan Miró, dat in de Franse ambassade in Washington had moeten hangen, is gebleven. Sommige bruiklenen zijn opgedoken in galerieën, zoals drie waardevolle wandtapijten uit de permanente vertegenwoordiging van Frankrijk bij de Verenigde Naties en een bureau dat in het ministerie van Onderwijs had moeten staan.

Bruikleen
Sinds de Franse Revolutie aan het einde van de achttiende eeuw mogen Franse publieke instellingen gebouwen versieren met kunstwerken die zij in bruikleen van musea krijgen. Onder de 34.000 verdwenen objecten zijn vierduizend schilderijen die toebehoren aan befaamde kunstinstellingen als het Louvre en het Musée d'Orsay, beide in Parijs. Van slechts 113 van de 809 in bruikleen gegeven Louis-Quinze-meubelen en Empire-uurwerken heeft de onderzoekscommissie kunnen achterhalen waar die zich nu bevinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden