Amazon

Als je één grote reisreportage op de BBC hebt gezien, ken je het recept van allemaal. De presentatoren ervan doen allemaal wel denken aan Michael Palin, alleen de achtergrond waartegen ze hun charmante, vaak wat gespeeld naïeve ervaringen in den vreemde brengen, verschilt dus per seizoen....

Wim de Jong

Neem Bruce Parry. Die eet op zijn nieuwe reis door het Amazonegebied zoals gebruikelijk weer mieren en apen, zoals hij ook weer in de gekste jungleceremonieën verzeild raakt. En natuurlijk hoor je hem ook bij zo’n gelegenheid weer in de camera fluisteren dat hij ‘dit nooit eerder in zijn leven heeft meegemaakt’, en dat hij liever ook niet weet wat hem over een uurtje staat te wachten.

Maar ondertussen ben je dus thuis wel weer mooi met ‘Brucey’ (sommige meer of minder ‘onontdekte’ indianen kennen hem al écht goed) op een tv-expeditie van ongeëvenaarde BBC-klasse. Kosten noch moeite zijn gespaard om in Amazon (elke maandag op het tweede net van de Britten) alle facetten van het leven in het Braziliaanse regenwoud in kaart te brengen. De BBC is inmiddels bij aflevering vier aanbeland (nog twee te gaan), maar voor instappers hoeft dat geen beletsel te vormen.

Op de website van de omroep zijn alle eerdere etappes van de reis terug te zien, en kun je je ook inlezen in de materie die in de serie aan de orde komt. Het is te hopen dat LLink na Tribe ook Amazon voor de Nederlandse tv kan aankopen.

Iets opmerkelijks van een wat andere orde: Het Zesde Zintuig: Plaats Delict. Vanavond opnieuw te zien bij RTL4. Beau van Erven Dorens neemt paranormaal begaafden mee naar een plek waar zich kort of langer geleden een moord heeft afgespeeld.

In de spelshow – ik heb er even geen ander woord voor – moeten de kandidaten niet alleen de toedracht van het misdrijf en de daders zo goed mogelijk kunnen beschrijven, maar ook in staat zijn contact op te nemen met de overledene in kwestie. Zulks in het bijzijn van de nabestaanden.

Die kunnen punten geven voor de beste criminele info en liefdesbetuigingen die ze uit het hiernamaals krijgen doorgesluisd.

Er wordt wat afgehuild in het programma, niet in de laatste plaats door de presentator zelf. Ondertussen begrijp je thuis nog altijd niet hoe het trucje (?) nou in elkaar steekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden