Drama

Alza la testa

Liefde tonen via vechtsport

Floortje Smit

Als je hem echt een kans wilt geven, moet je hem loslaten. Dat adviseert een bokstrainer Antonio Mero, een scheepsbouwer die zijn zoon al sinds zijn vroege jeugd klaarstoomt voor een carrière als profbokser. De alleenstaande vader coacht hem, kookt zijn bitjes uit, zorgt dat hij geen brood eet en communiceert in aansporingen en tips.

Maar nu is Lorenzo 17 en kan Antonio hem niets meer leren. Tegelijkertijd staat diens moeder weer eens op de stoep en lijkt een meisje met lange wimpers de jongen meer te interesseren dan de volgende tegenstander.

En zo wordt er in Alza la testa (‘hoofd omhoog’) van alle kanten gemorreld aan het beschermde bestaan dat Antonio zo zorgvuldig heeft opgebouwd. Loslaten is makkelijker gezegd, dan gedaan.

Daarmee ligt de weg vrij voor een mooi gemaakte, maar tamelijk voorspelbare film over een vader en een zoon, die hun liefde voor elkaar alleen kunnen tonen via een vechtsport.

Sociaal-realistisch Italiaans drama, gesitueerd in het lagere milieu van immigranten en buitenstaanders. Met een camera die er – hoe beweeglijk ook – altijd knap bovenop zit. Totdat regisseur en scenarioschrijver Allesandro Angelini opeens een paar onverwachte bochten durft te nemen.

Soepel gaat die omschakeling niet: de subtiliteiten maken plaats voor extremere gebeurtenissen, waarmee Angelini opeens een ander soort betrokkenheid van de kijker vraagt. Dat gaat ten koste van de emotionele spanning die hij in het begin zo rustig wist op te bouwen.

Gelukkig is er Sergio Castellitto, die als Antonio onderkoeld reageert op alle veranderingen die hij tegen wil en dank krijgt te verstouwen. Hij voorkomt dat Alza la testa verzandt in melodrama: de grootste klappen incasseert hij weliswaar wankelend, maar stil.

Een iets te krampachtige hand; een aanraking die frustratie suggereert. En het zijn zijn gebaren die juist de kleinere scènes – zoals een trainingssessie aan de rand van een zwembad – uiteindelijk meer lading geven.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden