SerieShadow and Bone

Alwéér een opvolger van Game of Thrones. Maakt Netflix met Shadow and Bone een kans?★★★☆☆

Mark Moorman
 Jessie Mei Li en Ben Barnes in Shadow and Bone Beeld
Jessie Mei Li en Ben Barnes in Shadow and Bone

Wat weten we inmiddels van twee kandidaten die de komende jaren zullen vechten om de titel van enige ware troonopvolger van Game of Thrones? We weten dat een prequel inmiddels in productie is, House of Dragon, dat HBO naar verwachting in 2022 uitzenden. En hoewel we geen datum hebben voor de Amazonserie The Lord of the Rings (ook een prequel) wordt het geschatte budget van een half miljard al met ontzag rondgefluisterd.

Ondertussen zit Netflix ook niet stil. Shadow and Bone, gebaseerd op de fantasyboeken van Leigh Bardugo, is een nieuwe poging om een succesvolle, langlopende serie dergelijke romans (in de jongvolwassenenhoek, waar we ook de The Hunger Games-boeken- en films vinden) om te zetten in een dito serie. Parallel aan het DC- en het Marvel Universe heeft Bardugo het Grisha-verse neergezet, de wereld waarin de magische Grisha’s en vele andere groepen leven, al dan niet elkaars bloed drinkend. En ontleende Game of Thrones veel van stijl en beeldtaal aan de mythische Europese Middeleeuwen en de Arthursaga, Bardugo heeft gezocht naar haar innerlijke Tolstoj en lijkt de hele 19de-eeuwse tsaristische rommelzolder te hebben leeggehaald.

De achtdelige serie pakt sterk uit met originele kostuums en zoekt de Oost-Europese vibe met opnamen in en rond Boedapest, met een ijzig uitstapje naar het Canadese Vancouver. Bardugo, geboren in Jeruzalem en opgegroeid in Los Angeles, publiceerde haar eerste roman in 2012, een jaar na het eerste seizoen van Game of Thrones. Ondergetekende kent het werk van Bardugo niet, maar het is duidelijk dat de makers van de serie goed naar de verhaallijnen van de HBO-serie hebben gekeken.

Allereerst over het wereldbouwen van Shadow and Bone. Laten we zeggen dat je vooral in de eerste afleveringen verdomd goed moet opletten om te volgen wat er hier op het spel staat en wie er nu precies wie naar het leven staat. Het verhaal speelt zich af in het uitgestrekte Ravka, een wereld waar het Oosten en Westen van elkaar worden gescheiden door een magisch gebied van duisternis en onheil, bevolkt door de Volcra, een soort vliegende monsters. Overeenkomsten met het ijzige noorden, de muur en de draken uit Game of Thrones zijn niet toevallig. Winter is coming is hier vervangen door de immer dreigende zich langzaam uitbreidende duisternis (zie ook: Mordor). En net als in veel fantasysaga‘s draait het verhaal om de lotsbestemming van de hoofdpersoon, of ze nu Harry Potter, Frodo of Katniss Everdeen heten: redders van werelden.

In dit geval ontdekt de jonge Alina Starkov dat ze magische krachten heeft. En was ze eerst een zogeheten kaartlezer, plotseling is ze een Grisha, met als unieke gift dat ze de macht heeft licht te laten schijnen. Haar komst sluit aan bij de profetie dat er ooit een Grisha met deze gave een einde aan de duisternis zal maken. Als u denkt dat u dit kunt volgen, dient u zich te realiseren dat dit maar een fractie van een uitwaaierende plot is.

Nee, Shadow and Bone is (nog) geen Game of Thrones, maar het is met veel zorg en fantasie gemaakt, met uitstekend gekozen jonge hoofdrolspelers, Jessie Mei Li als Alina Starkov voorop. De schaduw is coming, dus we kunnen nog even vooruit.

Shadow and Bone

Fantasy

★★★☆☆

Een serie van Eric Heisserer, gebaseerd op de boeken van Leigh Bardugo

Met Jessie Mei Li, Archie Renaux, Freddy Carter

8x50 min., te zien op Netflix

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden