Alsof ze in de kroeg stond met een stomdronken geliefde

Twee ongeleide projectielen: Jules Deelder aan tafel bij Jinek en Carrie Mathison in het nieuwe seizoen van Homeland

Still uit de Jinek.

Jules Deelder had duidelijk de memo van Mark Rutte niet gelezen. Als een vleesgeworden Twitter-feed zat hij woensdagavond aan tafel bij Eva Jinek continu door gesprekken heen te roepen, daarmee Jinek tot wanhoop drijvend. 'Jules, Jules, ik hou van jou, IK HOU VAN JOU, MAAR IK WIL OOK MET ANDERE MENSEN KUNNEN PRATEN', probeerde Jinek Deelder tot de orde te roepen, alsof ze in de kroeg stond met een stomdronken geliefde. Maar Deelder was helemaal niet van plan te dimmen.

Toen het gesprek over minderwaardigheidscomplexen ging, en daarbij Amsterdam en Rotterdam (wat weinig mensen weten is dat Jules Deelder uit Rotterdam komt) ter sprake kwamen, blafte Deelder tegen Connie Palmen dat ze toch een keer wat verstandigs moest zeggen, man. Nu was Jinek het zat en riep ze de even enigmatische als legendarische woorden: 'Als het zo doorgaat, wil ik dat het ophoudt', en wees ze Deelder op de 'basisbeleefdheid' die bij Jinek aan tafel geldt. Wat dat precies inhield, liet Jinek achterwege, maar het klinkt als een term die nog wel een paar keer voorbij gaat komen tijdens de verkiezingscampagnes.

Tekst gaat verder onder de video

De Serie Zonder Einde

Over ongeleide projectielen gesproken, aanstaande zondag keert Carrie Mathison terug, als op NPO3 het nieuwe seizoen van Homeland (bij sommigen bekend als De Serie Zonder Einde) begint. Na haar avontuur van vorig seizoen waarin ze Berlijn voor een terroristische aanslag behoedde, is Carrie dit jaar - net als Saul Berenson en Dar Adal - terug in New York. Niet als CIA-agent, maar werkzaam bij een organisatie die zich inzet voor moslims in de Verenigde Staten (ja, dat is... ja, nou ja). Er is een verrassing: een nieuwe, vrouwelijke president die wordt gespeeld door Elizabeth Marvel.

Maar wacht nou even, zegt u. Elizabeth Marvel, speelde die niet al in House of Cards Heather Dunbar, de Democratische presidentskandidaat die het opneemt tegen Frank Underwood? Inderdaad, die Elizabeth Marvel. Dat is even verwarrend, maar daarna eigenlijk wel logisch en vertrouwd. En het laat zien dat ook de makers van Homeland, toch niet de slechtst ingevoerde mensen in de Amerikaanse politiek, de overwinning van Donald Trump nooit hebben zien aankomen.

Carrie Mathison in Homeland.Beeld 20th Century Fox Home Entertainment

Nu Homeland zo veel jaar bezig is, schuilt er een zekere geborgenheid in de hysterie van Carrie, geruststelling in het onverstaanbare gemompel van Saul en vertedering in de snode plannetjes van Dar Adal. Bovendien is het ook wel eens prettig om een Amerikaanse president te zien die niet alleen vrouw is, maar ook een zekere gratie over zich heeft; een bepaalde nederigheid. Iemand die je niet hoeft uit te leggen wat basisbeleefdheid is.

Eerder deze week schreef ik dat de Trump-realiteit geen fictie behoeft. Maar misschien moet ik daar een beetje op terugkomen. Hoewel het nog volstrekt onduidelijk is hoe dit seizoen zich gaat ontwikkelen, biedt de wekelijkse duik in de vertrouwde Homeland-realiteit misschien wel meer houvast dan de onze. De eerste twee afleveringen zijn veelbelovend; als het zo doorgaat, wil ik niet dat het ophoudt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden