Alsof je nog leeft

Terechte veroordeling in de zaak-Van Cotthem. Onterechte veroordeling in de Puttense moordzaak. Mooie cases voor de nieuwe AVRO-reeks De Aanklacht?...

Te makkelijk. 'Opkomen voor jezelf is een belangrijk ijkpunt voor deze serie', meldt het AVRO-persbericht. En: de verhalen zijn 'integer'. Dat dat niet veel goeds belooft, blijkt meteen al uit deze eerste aflevering. Het contrast tussen aangeslagen nabestaanden en groezelige overheidsdienaren die zich in bochten wringen is veel te zwaar aangezet. Ook werd Goos, zo te merken, gehinderd door een hoop aan het Ombudsman-dossier ontleende dorre feiten die in het verhaal moesten. Ze is beter op dreef wanneer ze, als in de (mede) door haar geschreven dramaseries Pleidooi en Oud Geld, de werkelijkheid volledig naar haar hand kan zetten. En haar fascinatie voor de menselijke ziel in wonderlijk mooie monologen of dialogen vangt. Gelukkig waren die er gisteren ook. Laat het maar aan Goos over om ouders te portretteren die alleen zijn komen te staan in hun verdriet. Rouw is bij haar nooit een Fremdkörper maar een vanzelfsprekend onderdeel van het alledaagse, banale bestaan. Zeer roerend vond ik de scène waarin de moeder - prachtig gespeeld door Rick Nicolet - haar zoon vertelt hoe het verschrikkelijke nieuws tot haar kwam. Op het moment van zijn dood stond ze stomweg de aardappelen af te gieten. Even later vertelt ze hoe ze, anders dan Defensie adviseerde, de kist liet openmaken en eindelijk het bijna ongeschonden lijf van haar zoon zag. ''t Is bijna of je nog leeft - zo blij ben ik dat ik je mag zien', zegt ze, en ze streelt intussen zachtjes over het gezicht van haar tijdelijk teruggekeerde zoon.

Haar man zit er op dat moment moegestreden bij. De gevraagde verontschuldigingen zijn uitgebleven. De sorry-cultuur is, laat Goos en passant zien, niet opgewassen tegen een groot, persoonlijk verdriet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden