ColumnBlad

Alsof er al niet genoeg reden is om met enig wantrouwen te kijken naar het Gooi

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: in het Gooi weten ze van gekkigheid niet wat ze moeten doen, blijkt in Gooisch... als lifestyle.

Alsof er al niet genoeg reden is om met enig wantrouwen te kijken naar het Gooi is er ook nog eens Gooisch... als lifestyle. Het tijdschrift, volgens de makers ‘dé glossy over de Gooische manier van leven’, blijkt al sinds 2012 te bestaan.

Het gaat volgens de makers om een manier van leven ‘die je niet alleen in het Gooi, maar in heel Nederland aantreft. Een leven in fabelachtige huizen, met eigen personeel, glanzende auto's, grootse feesten en luxe vakanties.’ De toon is gezet. Hier zit geld.

Rob van Vuure, bladendokter, was zes jaar geleden betrokken bij de eerste nummers. Een andere oude rot, Peter Contant (ex-Veronica Magazine) bleef zitten. Hij is nu zowel uitgever als hoofdredacteur van Gooisch... als lifestyle en trouwens ook hoofdredacteur van het succesvolle MAX Magazine.

Zijn waarschuwing vooraf, in het voorwoord van het najaarsnummer: ‘Het is niet alles goud wat er blinkt.’ Ook schrijft Contant dat gelukkig zijn het belangrijkste is in een mensenleven. Een paar pagina’s later staat de rubriek ‘Gooische streken’, die wordt ingeleid met de zin ‘In het altijd spannende Gooi hoor je de mooiste verhalen.’

Het verhaal gaat deze keer over de overlast die een villabewoonster ’s ochtends vroeg heeft van de krantenbezorger. Hij doet zijn werk op een luidruchtige brommer. Aan de buren stelt ze voor om gezamenlijk een elektrische fiets te kopen voor de bezorger, die overigens wordt omschreven als een ‘jongen met een exotische achtergrond’.

In Gooisch... als lifestyle is alles anders dan in de gewone wereld, en zeker niet beter. Geen cliché wordt overgeslagen. In het Gooi weten ze van gekkigheid niet wat ze moeten doen.

Wat te denken van de schrijfster van het boek Expat-mama in Finland, die tijdens een gala ooit een berichtje kreeg van haar man. Hij zat tegenover haar en liet weten dat de bovenkant van haar jurk te wijd was, waardoor haar borsten er bijna uitpuilden en mannen ‘iets te veel belangstelling’ voor haar hadden. ‘Genant!’ Zeker. Maar wat precies?

Spot en zelfspot, de pijlers onder het succes van de Gooische Vrouwen van Linda de Mol, ontbreken totaal. Het komt zelfs zover dat je de vader die zijn vier kinderen onterft en 40 miljoen nalaat aan zijn kleinkinderen, groot gelijk geeft. Wat moeten die mensen ook met een kokkin en een huishoudster en die kolossale villa?

Nee, dan oude bekende Pieter Broertjes, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant en al jaren burgemeester van Hilversum. Zijn favoriete gerecht: ‘Gebraden kippetje met frites.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden