Review

Alsof acteurs in Spoorloos zijn beland

Film (drama) - Lion

In eerste instantie is Lion een rauw en energiek drama, daarna gaat de magie verloren. Gelukkig is er het 8-jarige natuurtalent Sunny Pawar. Een zoektocht achter een laptop is weinig filmisch. Regisseur Garth David slaagt er niet in er meer van te maken dan de Hollywoodversie van de tv-serie Spoorloos.

Natuurtalent Sunny Pawar in Lion

Ongeveer halverwege Lion, een naar Oscars hengelend drama van de Amerikaanse prijsproducenten Bob en Harvey Weinstein, lijkt een geheel nieuwe film te beginnen. Niet als bewuste keuze, zoals bij de klassiek-spectaculaire overgang van misdaad- naar vampierfilm in From Dusk till Dawn, maar omdat het bronmateriaal erom vroeg.

In het boek A Long Way Home (2013) beschrijft de van oorsprong Indiase Saroo Brierley nauwkeurig hoe hij als 5-jarig jochie zijn oudere broer Guddu uit het oog verloor, hoe hij per ongeluk in de trein naar het 1.600 kilometer verderop gelegen Calcutta stapte, hoe hij daar helemaal verdwaalde, in een weeshuis terechtkwam en uiteindelijk werd geadopteerd door een liefhebbend Australisch koppel.

Lion

Drama.
Regie: Garth David.
Met: Sunny Pawar, Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman, Abhishek Bharate.
118 min., in 33 zalen.

Tot het adoptiemoment is deze verfilming van Garth David, die in 2013 met Jane Campion enkele afleveringen van de gelauwerde miniserie Top of the Lake regisseerde, een rauw en energiek drama dat de Oscarcampagne rechtvaardigt. David brengt Saroos dwaaltocht uitzonderlijk indringend in beeld. Van de chaos op het treinstation in Calcutta, waar iedereen plotseling Bengaals in plaats van Hindi spreekt, tot zijn eerste overnachting tussen andere zwerfkinderen op een stuk karton in een tunnel, van doelloze wandelingen langs smerige rivieroevers tot geslenter langs een overwoekerde spoorlijn. De camera filmt hem voortdurend op ooghoogte: elk beeld versterkt zijn gevoel van totale verlorenheid. Bovenal toont de 8-jarige Sunny Pawar zich in zijn filmdebuut een natuurtalent. Het jochie is geen moment op acteren te betrappen, alsof hij het avontuur zelf meemaakt. Geen wonder dat hij afgelopen weekend tijdens de uitreiking van de Golden Globes ook op het podium het publiek direct voor zich won - dat Lion ondanks vier nominaties uiteindelijk met lege handen achterbleef, deed niets af aan de publieke entree van Hollywoods jongste ster.

Maar zo gauw de film naar Australië verhuist, twintig jaar vooruit springt in de tijd en Saroo verandert in twintiger Dev Patel (Slumdog Millionaire), verliest Lion zijn magie. Het is weliswaar nog steeds allemaal waargebeurd, Saroos verwoede pogingen om via Google Earth als detective zijn geboortedorp te achterhalen, maar de verbeelding ervan is weinig geïnspireerd. Een zoektocht achter een laptop is weinig filmisch en regisseur David slaagt er niet in om er meer van te maken dan het is. Saroos plotseling opduikende herinneringen aan zijn verleden en zijn confrontaties met zijn Indiase adoptiebroer, die fungeert als zijn exacte tegenpool, voorzien de film bovendien van een dosis clichématig sentiment. Alsof de acteurs in een opgeschoonde Hollywoodversie van de tv-serie Spoorloos zijn beland.

Alle aandacht op Pawar (8) dus, het zal de Oscarkansen van Lion aanzienlijk vergroten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.