RecensieAls vrouwen vrienden zijn

Als vrouwen vrienden zijn is een hartverwarmende ode aan vriendschap (vier sterren)

Als Vrouwen Vrienden Zijn. Beeld Ben van Duin
Als Vrouwen Vrienden Zijn.Beeld Ben van Duin

De trouwe lezer van de columns van Hannah van Wieringen in tijdschrift Theatermaker keek er al een tijdje naar uit: haar liefdevolle schetsen van schijnbaar doodgewone situaties gevat in geestige dialoogvorm, zouden worden bewerkt voor het theater.

Afgelopen weekend was het dan zover: Als vrouwen vrienden zijn beleefde haar in première in de Bellevue Lunchtheaterserie. En dat werd, zoals gehoopt en eigenlijk al een beetje voorzien, een feestje.

Ook zeker dankzij Janneke Remmers en Eva Marie de Waal, de actrices die gestalte geven aan de gesprekspartners die in de columns niet nader werden gekarakteriseerd – behalve dan door de manier waarop Van Wieringen ze met elkaar liet praten.

Het lijkt dit duo op het lijf geschreven: Remmers expressief en beweeglijk, De Waal wat bedachtzamer en dromerig. Van Wieringen situeerde hun ontmoetingen aanvankelijk in een theatercontext (in een foyer, tijdens een pauze) maar later ook op plekken daarbuiten: in een (elektrisch) autootje, in een Zeeuws veld, tijdens een Skypegesprek, op een vliegveld, een tentoonstelling.

Ze halen terloops herinneringen op, delen associaties, gekke invallen, plannen en dromen, overeenkomsten, verschillen, lief en leed – op een ongedwongen manier die zo vanzelfsprekend is, dat je voelt dat er een stevige vriendschap aan ten grondslag ligt, eentje waarop je bijna jaloers zou kunnen worden.

Dertien ontmoetingen zijn het geworden, scènes die vaak grappig beginnen en gaandeweg ontroerend worden, wanneer bijvoorbeeld een heel eigenzinnig verhaal van de één zonder voorbehoud wordt opgepakt door de ander. Het is zoals de auteur zelf zegt, een ode aan de vriendschap; hartverwarmend vertolkt, en geschreven door iemand die – ook al denkend aan Mahler & Kokoschka, haar debuut dit voorjaar – dat hopelijk voor theater blijft doen.

Als vrouwen vrienden zijn (4*).
Van Hannah van Wieringen door Bellevue Lunchtheater. Eindregie: Matijs Jansen. Theater Bellevue, Amsterdam, 29/9. Hier t/m 20/10, aanvang 12.30 uur. Tournee, zie theaterbellevue.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden