Als Rizzo in Grease zingt, springt stuc uit de muur

Het nummer Greased Lightnin' loopt als een Mustang, maar verder moet de piepjonge cast van deze Grease nog worden ingetoomd. Voor de pauze klinkt Grease hysterisch en als de blufferige Rizzo (Annefleur van den Berg) zingt, springt de stuc uit de muur.

Hoofdrolspelers Tim Douwsma (R) en Vajen van den Bosch op het podium tijdens de voorstelling Grease.Beeld ANP

Grappig, dat zinnetje in het programmaboek: 'Op verzoek van het Nederlandse publiek komt Grease weer terug in het theater.' Ik kan me die enquête of petitie niet meer herinneren, maar goed. Niet de meest originele zet van de producent, maar als het publiek er om vraagt ... Bewezen succesnummers moeten risico's in het producentenvak afdekken, dus Grease dient een hoger artistiek doel, zullen we maar zeggen.

Grease is een typisch highschool-verhaal: de jongens tegen en met de meisjes, een beetje zwanger, en stoer met een auto. Het draait om de ietwat tuttige Sandy, gespeeld door Vajèn van den Bosch, die al wat musicalervaring heeft en de nog onwennig acterende Tim Douwsma als haar bink Danny. Na wat lekkere jarenvijftigrock-'n-roll-liedjes - Greased Lightnin' loopt zowel muzikaal als choreografisch als een Mustang - krijgen ze elkaar.

Hysterisch

Grease moet een beetje hitsig en cartoonesk gespeeld worden, maar de piepjonge cast, met Mylène d'Anjou en René van Kooten als ervaren rustpunten, is met name voor de pauze ronduit hysterisch. Ook vocaal zit er geen rem op. Hopelessly devoted to you is een zwoel liefdesliedje, maar door de harde schelle stem van Vajèn van den Bosch klinkt het bijna als een dreigement. Als de blufferige Rizzo (Annefleur van den Berg) zingt, springt de stuc uit de muur.

Deze Grease is de eerste Van den Ende/Verlinde-show met Albert Verlinde aan de knoppen. Aan het redelijk bescheiden decor, dat heel charmant door de spelers heen en weer wordt geduwd, is zijn hand nog te herkennen. Als hij de regisseur nou ook tot wat terughoudendheid had gedwongen, was deze Grease beter te verteren geweest.

Grease. Musical. Stage Entertainment, tekst en muziek: Jim Jacobs en Warren Casey, vertaling: Allard Blom, regie en choreografie: Martin Michel. Theaters Tilburg 13/9 Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden