TV-recensieArno Haijtema

Als ondervrager Tweebeeke de tanden in een kwestie zet, laat ze niet snel los

null Beeld
Arno Haijtema

In de reeks interviews met lijsttrekkers van actualiteitenprogramma Nieuwsuur was dinsdag Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren aan de beurt. Preluderend op de Kamerverkiezingen komen de voorlieden van belangrijke partijen langs bij de elkaar afwisselende presentatoren Mariëlle Tweebeeke of Jeroen Wollaars. Zij bedienen de weifelende kiezer die politieke prefabpraat beu is met aangenaam scherpe vraagstelling en een scherp fileermes. Er valt, blijkt ook in het gesprek van ruim een half uur met Ouwehand, genoeg te ontleden.

Als ondervrager van dienst Tweebeeke de tanden in een kwestie zet, laat ze niet snel los. Dat is niet per se hetzelfde onderwerp als waarover Ouwehand wil uitwijden. Het schimmige conflict met haar voorganger Marianne Thieme, die op enig moment van haar af wilde? Politiek niet relevant, aldus Ouwehand. De invloed van sektarische zevendedagsadventisten op de PvdD, schijnbaar resulterend in afkeuring van de donorwet en steun voor in religieuze kringen populair thuisonderwijs? De PvdD is en blijft een seculiere partij, antwoordt Ouwehand.

Lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren te gast bij Nieuwsuur. Beeld NTR
Lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren te gast bij Nieuwsuur.Beeld NTR

Volgt een ondervraging over de koers van de PvdD, een partij die zich veel breder profileert dan met de strijd tegen de bio-industrie en natuurvernietiging alleen. Volgens criticasters schuift ze steeds meer op naar aandacht voor wat Thieme ooit ‘futiele mensendingen’ noemde: pensioenen, salarissen in de zorg, woningbouw. ‘Wat heeft een proefdier of een slachtkalf daaraan?’, vraagt een fundi uit de PvdD-achterban. Ouwehand: ‘Onze missie voor de dieren blijft altijd voorop staan’.

Kan de politicus bij het derde gespreksthema stelliger worden? Tweebeeke legt haar het vuur na aan de schenen over een invloedrijk Eerste Kamerlid, zevendedagsadventist en oprichter van de PvdD Niko Koffeman. Verdragen zijn belangen als zakenman zich wel met zijn PvdD-Kamerlidmaatschap? De oprichter van voedingsmerk de Vegetarische Slager pleit als politicus voor subsidie en fiscale voordeeltjes voor diervriendelijke producten. Ouwehand ziet geen integriteitsprobleem: ‘Het ligt volledig in de lijn van de PvdD om dit te stimuleren.’

‘Aan jullie ideaal wordt flink verdiend’, houdt Tweebeeke haar voor. ‘De Vegetarische Slager is mede door subsidie groot geworden.’ ‘We zijn er niet om een bedrijf groot te maken, we zijn voor een plantaardiger samenleving’, antwoordde Ouwehand. Tweebeeke: ‘Maar stel nou dat een VVD-Kamerlid subsidie bepleit voor een specifiek soort olie en daar vervolgens geld aan verdient... de wereld zou te klein zijn.’ Ouwehand: ‘We zijn transparant, de kiezer kan zelf zijn oordeel vellen.’

Heeft Koffeman trouwens die drie ton subsidie terugbetaald toen hij de Vegetarische Slager voor 30 miljoen aan Unilever verkocht, wil Tweebeeke weten. Het antwoord van de partijleider is helder in al zijn vaagheid: ‘Dat... moet u hem zelf vragen. Maar dat de overheid een eind maakt aan subsidie voor vlees en zuivel en die overhevelt naar alternatieven, past bij onze idealen. De kiezer oordeelt zelf wel over een Eerste Kamerlid dat daarbij is betrokken. Ik heb daar zelf niet zo veel zorgen over.’ De kool en de geit gespaard, in stijl van de PvdD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden