Column

Als kind gebruikte Jimi al een bezem als gitaar

In het Tropenmuseum bekeek ik de tentoonstelling The Sixties. Ik ben halverwege dat legendarische tijdperk geboren, maar ik kan me er weinig van herinneren, behalve dan dat ik regelmatig als toetje een kom yoghurt met verkruimelde beschuit en bruine suiker te eten kreeg; een beeld dat vrijwel haaks staat op de algemeen gangbare beleving van die tijd.

Sylvia Witteman
Jimi Hendrix 18 September 1970. Beeld anp
Jimi Hendrix 18 September 1970.Beeld anp

De tentoonstelling bleek erg fijn. Het was zo'n hoopvolle periode, die zestiger jaren, de wereld leek, op benen in hoge zilverkleurige laarzen en minirok, regelrecht af te stevenen op allerlei prettigheden als vrijheid, gelijkheid, broederschap en huizen ingericht volgens het thema 'maanlanding'(dat schattige TV-tje in de vorm van een ruimtehelm!).

Het liep allemaal anders, zo weten we een halve eeuw later. Een beetje weemoedig drentelde ik langs jurken van aluminium lamellen en space-zonnebrillen, tot ik belandde bij de broek van Jimi Hendrix. En wát voor een broek. Kersrood fluweel, een hoge taille en soulpijpen, het summum van hippie-cool. Jimi was eruit gescheurd tijdens een concert (rock-'n-roll!) en had hem vervolgens uit het raampje van zijn kleedkamer geworpen (nog meer rock-'n-roll!) waarna een fan hem had weggegrist, vijftig jaar aan zijn borst gekoesterd en ten slotte uitgeleend aan het museum.

'Wat is hij klein' zei iedereen die er langs liep. Inderdaad maakte de broek een kleine indruk. De randen van de pijpen waren wat vuil en versleten, alsof ze voortdurend op de vloer hadden gehangen; Jimi droeg hem dus niet 'hoog water' zoals dat vroeger heette. Verder wist ik overigens niets van hem, ja, dat hij op zijn 27ste was bezweken aan drank en drugs, geheel volgens het rock-'n-rollboekje gestikt in zijn eigen braaksel (wat allicht beter is dan in ándermans braaksel, zij het marginaal).

Thuis zocht ik hem op. 1 meter 78 was hij, wat niet groot is, maar zeker ook niet klein: even lang als mijn vader, waarmee overigens iedere vergelijking ophoudt. Als kind gebruikte Jimi al heel jong een bezem als gitaar, las ik, waarbij de twijgjes door het hele huis dwarrelden. Daarom huurde zijn vader een ukelele voor hem; een lief, maar ook pragmatisch gebaar, waarmee het allemaal begon.

The Sixties tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam. Beeld anp
The Sixties tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam.Beeld anp

Ten tijde van zijn dood, op een hotelkamer (rock-'n-roll!) had Hendrix een verhouding met een Duitse schaatsinstructrice (?!) die 23 jaar later om raadselachtige redenen zelfmoord zou plegen door zich te vergassen in een Mercedes Benz (rock-'n-roll!).

Als Jimi' s broek daar niet had gelegen, had ik dit alles nu niet geweten, en dat zou jammer zijn geweest.

Dus wat ik maar wou zeggen: ga eens naar een museum.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden