TV-recensieHaroon Ali

Als iemand zichzelf een alfaman noemt, moet je je zorgen maken

null Beeld
Haroon Ali

Alfamannen, een Tegenlicht-aflevering over de wankele positie van mannen in de postindustriële samenleving, werd zondagavond nogal lacherig ontvangen. Zowel mannelijke als vrouwelijke twitteraars vonden de geportretteerden maar een stel ‘lachwekkende, verongelijkte en sneue losers’. Hun zorgen werden weggewuifd, omdat de deelnemers van quasi-psychologische ‘mankrachttrainingen’ vaak gescheiden zijn of geen vriendin kunnen vinden. Ze zijn dus gewoon gefrustreerd en schuiven daarom de schuld af op vrouwen, die zogenaamd niet weten wat ze willen. En waarom werd dit nota bene uitgezonden op Internationale Vrouwendag?

Maar wie goed luistert naar hun verhalen en de experts, hoort dat mannen wel degelijk serieuze problemen hebben. Ze worden op school ingehaald door vrouwen, hebben een lager IQ en zijn vaker werkloos. Doordat koppels sneller en makkelijker kunnen scheiden, missen mannen een vaderfiguur en zijn ze minder betrokken bij hun eigen kinderen. Dat leidt weer tot een negatief zelfbeeld en depressies, waarover ze niet over praten, want dat hebben ze niet geleerd. Dus komen ze in een isolement, gaan over tot geweld of raken verslaafd aan alcohol of drugs. Mannen plegen ook veel vaker zelfmoord dan vrouwen, omdat ze geen uitweg meer zien.

In Tegenlicht zien we mannen die kiezen voor verkeerde, opgefokte copingstrategieën. De mankrachttraining in Nederland begint niet verkeerd, met een kringgesprek over gevoelens. Maar daarna moeten deelnemers hun ‘woede vieren’ door elkaar verrot te schelden en verbaal te intimideren. In Amerika wordt mannen geleerd dat ze fysiek sterker moeten zijn. ‘Mannen zijn altijd in competitie met een ander, er moet altijd een hiërarchie zijn’, aldus een fitnessverslaafde levenscoach. Maar die spierkracht is overbodig geworden in een samenleving waar ‘alle banen in de cloud zitten’. Je hebt alleen nog je verstand nodig.

De Amerikaanse mannencoach Elliott Hulse in de Tegenlicht-aflevering Alfamannen. Beeld VPRO
De Amerikaanse mannencoach Elliott Hulse in de Tegenlicht-aflevering Alfamannen.Beeld VPRO

Op een bijbehorend blog van de VPRO worden betere adviezen gegeven, samengesteld door de mannen van het Reddit-forum. Behandel je geestelijke gezondheid serieus; ook mannen kampen met verdriet en stress. Creëer plekken waar mannen kunnen samenkomen en vrienden kunnen maken. Leer jongens al vroeg hun emoties te verwoorden. Doorbreek de vicieuze cirkel van het mannelijke stereotype dat je vader aan jou doorgaf. Laat mannen weten dat ze niet de ultieme beschermer of kostwinner hoeven te zijn. Meet niet met twee maten. Val vrouwen niet aan; probeer ze bij te benen.

In dat laatste advies zit de crux. Je wordt geen betere man door vrouwen te omschrijven als ‘opportunisten’, omdat ze financieel sterker staan, hun werk en een gezin willen combineren, meer keuzevrijheid en opties op de datingmarkt hebben. Vrouwen hebben nu eindelijk wat mannen al sinds mensenheugenis hebben – en dat is prachtig. Maar de emancipatie van vrouwen betekent niet dat de psychische problemen van mannen irrelevant zijn. Mannen moeten praten over hun zorgen, werken aan hun fragiele mannelijkheid en hun veranderende rol in de maatschappij. Maar dat kunnen ze niet zonder de steun van vrouwen.

Meer over moderne man/vrouw-verhoudingen:

Kostwinner
Ze was het beslist niet van plan en toch is het ook Angela Wals overkomen: ze is niet financieel onafhankelijk (en haar vriend wel). Waarom gebeurt dat zoveel Nederlandse vrouwen en hoe geef je tegengas?

Man in de knoop
Nathan Vos schreef een boek over zijn broer die een eind aan zijn leven maakte, en begrijpt hem nu beter. ‘Mannen klooien vaak maar wat aan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden