De flexibele opiniemakerthomas hogeling

Als iemand begint met iets voorop te stellen, dan weet je zeker dat het vooropgestelde kapot gerelativeerd gaat worden

null Beeld

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: zo erg is de toeslagenaffaire niet.

Laat mij vooropstellen dat wat de slachtoffers van de toeslagenaffaire is overkomen ronduit afschuwelijk is.

Als je deze eerste zin leest, heb je dan het idee dat nu een stuk volgt waaruit ware compassie blijkt? Nee he. Als iemand begint met iets voorop te stellen, dan weet je zeker dat het vooropgestelde helemaal kapot gerelativeerd gaat worden. Het bekendste voorbeeld is ‘ik ben geen racist maar-’ waarop doorgaans rassentheorieën volgen waar ze bij de Ku Klux klan nog rode oortjes van krijgen.

Hoe naar dat ook is, het is in ieder geval wel duidelijk. Vanuit die hoek hoef je geen steun te verwachten. Die duidelijkheid kregen de slachtoffers van de toeslagenaffaire niet. Werkelijk iedereen vond het de overtreffende trap van erg voor die mensen. Maar echt: supererg. Natuurlijk bleek uit de beruchte notulen dat de bewindspersonen zich er op dat moment toevallig even wat minder druk om maakten, maar laat ze ’t dan klip en klaar zeggen tijdens het debat: ze vinden het ultra-erg. Gevalletje gun je je ergste vijand niet. Er was geen enkele relativering te horen, behalve dan relativering van de eigen rol in de clusterfuck.

Dat is frustrerend voor slachtoffers. Het stemgedrag van je landgenoten en het (niet) handelen van de overheid bewijst dat het de meerderheid weinig kan schelen wat jou is overkomen, maar niemand zégt het.

Dus bij dezen: we vinden het supererg voor jullie, maar ook weer niet zó erg. Het is niet dat we er wakker van liggen of er tijdens borrels maar niet over raken uitgepraat. We weten eerlijk gezegd niet eens precies wat jullie is overkomen maar als je echt geen regels had overtreden was dit waarschijnlijk niet gebeurd, denken wij. Waar twee vechten hebben twee schuld en fraude is ook erg hè! Enfin, we moeten weer even door, maar kop op mensen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden