Stijlpastoor

Als het om masculiene portretfoto’s gaat, weet Poetin zich altijd goed te presenteren

De lammycoat is zeer in trek, weet Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg. Vladimir Poetin weet dat ook.

Net als het koninklijk huis alhier, organiseert Vladimir Poetin elk jaar een officiële fotosessie, zij het niet in zijn achtertuin. We zagen hem de afgelopen jaren met een jachtgeweer bij de Mongoolse grens, achter de stuurknuppel van een Toepolev boven Moermansk, in ontbloot bovenlijf op een paard, op een Harley Davidson Trike in de Krim en, onlangs, op de Siberische taiga in een lamswollen deux-pièces.

null Beeld Hollandse Hoogte / AP | Associated Press
Beeld Hollandse Hoogte / AP | Associated Press

In feite vervangen deze fotosessies de vroegere beelden van hoogwaardigheidsbekleders op de tribune van het Kremlin tijdens de jaarlijkse militaire parade. Kremlinwatchers analyseerden in die beelden verschuivingen binnen de communistische partijtop aan de hand van de hiërarchie in opstelling – wat ons ook doet uitzien naar de bordesfoto binnenkort op Huis ten Bosch.

De jas van Poetin – Vlamingen noemen het een mouton retourné, wij zeggen lammycoat en verder buiten de landsgrenzen gebruiken ze de term shearling jacket – is waarschijnlijk het kledingstuk met de stoerste uitstraling. Er loopt een directe lijn tussen deze jas en de dierenvellen die ze in het stenen tijdperk droegen, met dien verstande dat deze niet werden gesloten met een rits (die er sowieso niet hoort; een lammycoat heeft knopen nodig, liefst houtje-touwtje-klosjes).

null Beeld WireImage
Beeld WireImage

De moderne shearling jacket werd geboren in de Tweede Wereldoorlog. Omdat vliegtuigen steeds hoger reikten, moesten piloten een warme jas dragen in de ijskoude Spitfires en Hurricane Hawkers. Amerikaanse piloten droegen het B3-bomberjack, die van de Engelse RAF de Irvin Flying-jackets die nog altijd in trek zijn. Na de oorlog kreeg de lamswollen jas een prominente rol in de populaire cultuur (denk Marlon Brando in On the Waterfront), maar in de jaren zeventig sloop er iets van louche in. Het werd een jas voor tweedehands autohandelaren en handige jongens (denk Steve Buscemi in Fargo). Sinds enkele jaren is de lammycoat weer helemaal in trek. Hierboven zien we hem om de schouders van de toenmalige Amerikaanse presidentskandidaat Kanye West.

Poetin verkeerde in het Siberische winterwonderland in het gezelschap van zijn minister van Oorlog. Die droeg exact hetzelfde lamswollen ensemble, wat koddig oogde. Op zijn portretfoto’s vinkt Vladimir Poetin niettemin moeiteloos alle vakjes af van het stereotype sterke leider. Obama rolde zijn mouwen op, Poetin trekt zijn hele hemd uit. Poetin’s boodschap is die van de blote bast, van viriele autoriteit, al dan niet verpakt in een lamswollen jas. Te onzent is het begrip mannelijkheid een punt van discussie, maar in Moskou is masculiniteit vooralsnog aan elke feministische inflatie ontkomen. Poetin zat met zijn minister op een berevel. Ze klonken met ijzeren mokken en aten worst. Er kwam geen tofu aan te pas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden