PoëzieGoed&Slecht

Als het aan Arjan Peters ligt, krijgt hij liever Bart Moeyaert cadeau dan Lévi Weemoedt

Beeld Getty / bewerking Studio V

Bijzonder was dat, om Lévi Weemoedt op de Nacht van de Poëzie te zien. Eerst in de artiestenfoyer, waar hij schouderkloppend en high fivend de avond doorkwam. En daarna op het podium, waar hij verklaarde erg zenuwachtig te zijn, maar dit een beetje te camoufleren. Bij de collega’s die achter de schermen stonden toe te kijken, brak hier en daar een klomp.

Maar de nederige entree werkte, en leverde Weemoedt een paar minuten later extra applaus en gelach op, voor zijn eenregelige mopjes die in uitgewalste vorm zelfs een bundel hebben opgeleverd: Gezondheid! (Nijgh & Van Ditmar; € 16,50). Die zal deze dagen veel cadeau zijn gedaan, waar niets op tegen is, al moet ik de ontvangers waarschuwen dat ze hier alleen van kunnen genieten wanneer ze in een onverwoestbare stemming verkeren:

‘Er is weinig
nieuws
onder de zon

gelijk er ook
weinig zon is
onder het nieuws.’

En deze konden zijn vakgenoten, die tot diep in de Nacht zaten te signeren, wat er grotendeels op neerkwam dat ze achter een tafel moesten wachten of er wel iemand kwam, in hun zak steken:

‘Hij had meer
boekenbals
bezocht
dan dat hij
boeken
had verkocht.’

Er zijn ook dichters die minder snel tevreden zijn. In ‘Genoeg’, opgenomen in zijn nieuwe bundel Helium (Querido; € 15,-) vindt Bart Moeyaert een mooie oplossing voor een gedicht dat hij niet wil schrijven, omdat er toch aldoor geen antwoord komt:

‘Ik kan wel eeuwig brieven schrijven, maar
op een dag vindt inkt het schoon genoeg
geweest. Woorden snurken als niemand
ze ooit leest. Op ieder kantje heeft mijn hart
al eens gezongen, soms van de honing of
de honger. Papieren bloemen houden lang,
maar verwelken doen ze toch. Verkleuren is
een vorm van verdwijnen. Vandaag rijmt jou
op zou je niet eens antwoord geven. Het mag
 heel kort zijn, ach of amen, maar ook langer,
zoals: wat dacht je van een leven samen?’

Zoiets wil je wél in je bus krijgen, of in je schoen, later deze maand onder de boom, of onverwacht, op een gewone dag. De dichter legt zijn voorzichtigheid bijna onbesuisd af, zodra hij de adressant drie suggesties doet; van meewarig via instemmend naar alomvattend. Achter de verlegenheid laait een vuur. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden