Commentaar

'Als een man de baas is, is het niet interessant iemand anders te interviewen'

Het geringe aantal vrouwen op televisie toont aan dat er nog steeds te weinig vrouwen aan de top zijn, schrijft Laura de Jong in het commentaar van de Volkskrant. 'Jack van Gelder met vier vrouwen aan tafel levert vooral een potsierlijk beeld op.'

(VLNR) Arno Vermeulen, Jan van Halst, Jack van Gelder, Ruud Gullit, Jan Mulder zitten aan tafel in de NOS Studio.Beeld anp

De Publieke Omroep wil meer vrouwen in prominente nieuws- en praatprogramma's. Daarom wordt een kandidatenlijst opgesteld van vrouwen die door hun expertise, spreekvaardigheid en positie geschikt zijn om te benaderen voor televisieprogramma's. Gehoopt wordt dat het vrouwengehalte op de buis zo wordt opgekrikt.

Nu is eenderde van de personen die op beeld aan het woord komt vrouw. Dat is inderdaad niet zo veel. Zeker gezien het feit dat de Publieke Omroep volgens een prestatieovereenkomst met de overheid een afspiegeling moet zijn van de samenleving en een voorbeeldfunctie heeft. Strikt genomen zou op de drie publieke netten de helft dus vrouw moeten zijn, maar dat is niet per se het streven van de NPO.

Positieve invloed
Het is lovenswaardig dat de redacties van programma's als het NOS Journaal, De Wereld Draait Door, Nieuwsuur, EenVandaag, Altijd Wat en Debat op 2 hun medewerking hebben toegezegd. Juist omdat de NPO geen quotum heeft opgelegd gaat er een positieve invloed uit van het initiatief. De programma's stellen op deze manier zelf de norm in plaats van dat die wordt opgelegd.

Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, want in feite legt het een groter maatschappelijk probleem bloot: het beperkte aantal vrouwen op beslissende posities. Van de hoogleraren is nog geen 15 procent vrouw, bij de topambtenaren is het een kwart en in de top van het bedrijfsleven nog geen 10 procent.

Bij een nieuwsgebeurtenis is het de journalistieke plicht van een actualiteitenprogramma om de verantwoordelijke bewindspersoon of expert op dat gebied kritisch te ondervragen. Als een man de baas is, is het journalistiek oninteressant om geforceerd iemand anders te interviewen, alleen maar omdat die toevallig vrouw is. Het uitnodigingsbeleid van nieuwsprogramma's heeft dus niet zozeer met onwil, gemakzucht of seksediscriminatie te maken, maar eerder met de ongelijkheid in de bestuurskamer.

Ook speelt het onderwerp een rol. Jack van Gelder met vier vrouwen aan tafel levert vooral een potsierlijk beeld op. Toch ontslaat dat de media niet van de taak om goed na te denken over welke vrouw een geschikte gast zou kunnen zijn voor hun programma's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden