FilmrecensieUn amour impossible

Als de ingetogen Rachel in Un amour impossible dan eindelijk het achterste van haar tong laat zien, is dat ongelooflijk ontroerend (vier sterren)

Niels Schneider als Philippe en Virginie Efira als Rachel in Un amour impossible.  Beeld eenmalig K2 - filmbeeld
Niels Schneider als Philippe en Virginie Efira als Rachel in Un amour impossible.Beeld eenmalig K2 - filmbeeld

De alarmbellen hadden veel eerder moeten afgaan. Toen hij op hautaine wijze haar taalgebruik corrigeerde, of toen hij teleurgesteld constateerde dat ze geen geld had. Op al die momenten dat hij, arrogant en nonchalant, haar liet merken dat ze niet goed genoeg voor hem was. En anders toch wel die keer dat hij een misdaad opbiechtte zonder een spoor van berouw te tonen.

Rachel (Virginie Efira) ziet het steeds door de vingers, want ze weet dat Philippe (Niels Schneider) van haar houdt. Ze is ook maar een gewone typiste, een provinciaaltje, terwijl hij uit een rijke, Parijse familie komt en gestudeerd heeft. Geen wonder dat ze tegen Philippe opkijkt en hem zijn snobisme vergeeft. Eerlijk is hij in elk geval wel: wanneer ze zwanger blijkt, maakt hij haar meteen duidelijk dat een huwelijk er niet inzit.

Zonder wrok voedt Rachel haar kind alleen op. Het enige wat ze van Philippe nog verlangt, is dat hij zijn dochter erkent; dat er ‘vader onbekend’ op de geboorteakte staat, kan Rachel niet verkroppen. Het is de grens van haar deemoedigheid.

Chantal, de dochter in kwestie, is de verteller van Un amour impossible, een overtuigend en aangrijpend liefdesverhaal dat zich uitstrekt over een periode van veertig jaar. Het is alsof Chantal een biografie schrijft van haar moeder, op zoek naar antwoorden op vragen die haar al heel lang kwellen. Waarom heeft Rachel haar dochter niet bij Philippe weggehouden? Waarom liet ze zich steeds weer door die man inpalmen?

Un amour impossible, naar de gelijknamige, semi-autobiografische roman van Christine Angot, weet dat volledig inzichtelijk te maken. Tegelijk laat de film zien hoe grillig het leven – en de liefde – kan zijn. Regisseur en coscenarist Catherine Corsini (Partir, Trois mondes, La belle saison) houdt het verder simpel: zonder filmische trucs of opgelegd sentiment, kaal haast, toont het klassiek vertelde drama de afzonderlijke stappen die opgeteld tot een tragedie leiden.

De liefde uit de titel slaat niet alleen op Rachel en Philippe, maar ook op de band tussen Rachel en Chantal. Niet vaak werd een moeder-dochterrelatie zo nauwgezet uitgediept als in Un amour impossible. Het levert indrukwekkende, schrijnende scènes op, met prachtig acteerwerk van Virginie Efira, die als de ingetogen Rachel zelden het achterste van haar tong laat zien. Wanneer dat dan toch gebeurt, is dat ongelooflijk ontroerend.

Un amour impossible

Drama

4 sterren

Regie Catherine Corsini.

Met Virginie Efira, Niels Schneider, Jehnny Beth.

135 min., in 27 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden