Control-Alt-Delete

Als daad van kleinburgerlijk verzet installeerde Bard van de Weijer afgelopen week Kaspersky antivirussoftware op de thuis-pc

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: sjoemelsoftware.

Cigdem Yuksel.

Het is natuurlijk fijn dat Vadertje Staat over ons waakt en minister Grapperhaus bedrijven met ‘vitale diensten’ derhalve adviseert niet langer de beveiligingsproducten van Kaspersky te gebruiken. Kaspersky is Russisch, dus dan weet je het wel. Die gasten zitten vanaf het Rode Plein natuurlijk de hele dag mee te kijken hoe wij Nederlanders tijdens werktijd op Gaspedaal naar een nieuwe waggie speuren.

Je moet die Russen niet wijzer maken dan ze zijn. Dus moet Kaspersky in de ban, vond het kabinet. En het Europees Parlement. En Groot-Brittannië. En de Verenigde Staten. Als die dat allemaal vinden, dan zal het wel goed mis zijn.

Verbazing dus, toen twee onderzoeksdirecteuren van ict-vorser IDC vorige week verklaarden dat we gewoon moeten doorgaan met het kopen en gebruiken van de antivirussoftware van de Russen. Hoe kan dat? Waarom zeggen deze lui iets totaal anders dan al die trouwhartige overheidsfunctionarissen? Die twee van IDC zijn natuurlijk omgekocht en zitten nu in hun penthouse-aan-zee broodjes kaviaar te smeren, toostend op Vladimir en de vele bitcoins die deze week op magische wijze in hun wallet verschenen.

Welk bewijs hebben deze analisten dat Kaspersky geen spionagesoftware is? Geen enkel. Erkennen Dominic Trott en Martin Whitworth van IDC. Maar ze draaien het liever om: al die overheden die een banvloek hebben uitgesproken over Kaspersky kunnen evenmin aantonen dat het bedrijf een virtueel doorgeefluik naar Moskou is. ‘Het besluit (van het Europees Parlement om de software in de ban te doen) is genomen zonder enig bewijs dat Kaspersky Lab een kwaadaardige partij is, bewust of onbewust’, schreven ze. Er lijkt sprake van een politiek pressiemiddel.

Zit wat in. Natuurlijk zullen geheime diensten ons heus niet vertellen wat ze allemaal voor snaaks hebben ontdekt in de broncode. Maar de keten van besluiten om de software te bannen, lijkt vooral gebaseerd op napraterij en niet op gedegen onderzoek. Iedereen redeneert: omdat het kan, zal het wel gebeuren. Dus kunnen we maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Klinkt logisch. Maar het is unfair. Bovendien hebben we geen enkel idee wat software uit zogenaamd bevriende mogendheden op onze computers uitvreet. Iedereen spioneert bij iedereen, dus waarom zouden McAfee, Symantec of Norton niet meegluren? We weten het niet.

Vorig jaar kwam naar buiten dat Kaspersky zou samenwerken met de Russische geheime dienst. Maar ook voor deze bewering is geen hard bewijs boven tafel gekomen.

Als daad van kleinburgerlijk verzet heb ik afgelopen week Kaspersky antivirussoftware op de thuis-pc geïnstalleerd. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.