Review

Als componist slaat Marsalis net te veel hoekjes om

Trompettist Wynton Marsalis blijkt ook een vakkundig componist, al slaat zijn vioolconcert te veel hoekjes om. Guus Janssens Dutch Mambo is net als het spannend begint te worden al voorbij.

Nicola Benedetti Beeld Simon Fowler
Nicola BenedettiBeeld Simon Fowler

Voor zijn vioolconcert heeft Wynton Marsalis alles uit de kast getrokken. Het duurt dan ook tegen de drie kwartier, langer dan die van Tsjaikovski of Sibelius, en stelt de solist stevig op de proef; dit op verzoek van de Schotse violiste Nicola Benedetti, voor wie het geschreven is en die het eerst te makkelijk vond. Samen met het Radio Philharmonisch Orkest bracht ze de Nederlandse première van het werk in de Zaterdagmatinee.

Marsalis (***), klassiek
Janssen, Marsalis en Stravinsky.
Door het Radio Filharmonisch Orkest en Nicola Benedetti (foto) o.l.v. James Gaffigan.
17/12, Concertgebouw, Amsterdam.
Beluisteren: radio4.nl

Marsalis is wereldwijd bekend als jazztrompettist, maar laat in dit stuk horen dat hij ook als componist een vakman is, technisch althans. De klanken die hij uit het orkest haalt reiken van zwoel tot snijdend, en daarbij put hij uit zowat alle idiomen die de Amerikaanse cultuur heeft voortgebracht. Bigbandgeluiden à la Ellington, gestuurde chaos in de trant van Ives, stampende countrydancemuziek naar het voorbeeld van Aaron Copland, het zit er allemaal in. Benedetti mag flitsen in iriserende akkoordbrekingen, zich in bluesy bochten wringen als de zangeres in Gershwins Summertime, en doet dat allemaal fabelachtig. Dat neemt allemaal niet weg dat het stuk wijdlopig is en veel te veel hoekjes omslaat. Als Marsalis het stuk met pakweg eenderde zou bekorten, zou het een heel pakkend vioolconcert kunnen zijn.

Guus Janssens Dutch Mambo was daarentegen binnen tien minuten voorbij, juist op het moment dat het echt spannend leek te worden. Het stuk wekte de indruk dat het in een kleinere bezetting beter tot zijn recht zou komen. Dirigent James Gaffigan rondde dit aan de dans gewijde programma af met een energieke vertolking van Stravinsky's Sacre waarin de scherpe kantjes iets beter belicht hadden mogen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden