STIJLPASTOOR

Als anti-das werd de col een kenmerk van de intelligente counterculture

Jesse Klaver in een bruine coltrui. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Jesse Klaver in een bruine coltrui.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Als kenmerk van de intelligente counterculture is de col zeer geschikt voor een politicus die zich wil profileren tegenover een gestropt kabinet, meent Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg.

Arno Kantelberg

Op weg naar de verkiezingen werd in de Amsterdamse Balie gedebatteerd door relatief onbekende politici over wiens politieke kleur toch geen misverstand kon bestaan. De vertegenwoordiger van GroenLinks had geopteerd voor een spencer; de meneer van de PvdA had zijn hemdsmouwen opgestroopt en de blozende wangen van de CU-jongeling concurreerden in kleur met de rode jurk van de SP-mevrouw. Kleding als communicerend campagnecomponent, dat zijn we in Den Haag niet meer gewend. In een poging te parallelliseren aan het succes van de premier, kruipt vrijwel elke politicus de laatste jaren in een donkerblauw pak. Voor de bordesfoto van het huidige demissionaire kabinet verschenen bijna alle heertjes in het donkerblauw. De enige in een grijs pak, Halbe Zijlstra, kon binnen vier maanden zijn biezen pakken. Dat krijg je ervan.

En toen was daar ineens Jesse Klaver in een bruine coltrui. Hij verpakte ’m in een jasje dat licht van kleur was en voorzien van opvallende brede revers met – dat dan weer wel – een bescheiden notch, de inkeping op sleutelbeenhoogte. Een peak lapel (revers met de punt omhoog) werd wellicht als iets te parmantig verondersteld. Hoeksteen in deze uitstalling is niettemin de coltrui.

De coltrui heeft, zoals vrijwel elk kledingstuk, pragmatische wortels. Ridders schijnen een col gebruikt te hebben om het edele nekje te beschermen tegen de metalen ringen van hun maliënkolders. Later hield hij de nek warm van vissers en mariniers, maar ook van polospelers, reden waarom de coltrui in Engeland soms nog polo neck wordt genoemd. Blijven eigenheimers, die Engelsen.

Michel Foucault in coltrui. Beeld Hollandse Hoogte / l'Agence VU
Michel Foucault in coltrui.Beeld Hollandse Hoogte / l'Agence VU

Halverwege de vorige eeuw werd de coltrui opgepikt door Parijse bohemiens en Amerikaanse beatniks en verhip, daar kreeg die zeebonkenplunje ineens een tweede leven. De col ontpopte zich tot een stoer (Steve McQueen in Bullitt), prozaïsch (Samuel Beckett) en academisch (Michel Foucault) kledingstuk. Als anti-das werd de col een kenmerk van de intelligente counterculture. In die zin is hij dus zeer geschikt voor een politicus die zich in verkiezingstijd wil profileren tegenover een gestropt kabinet. Vanwege het geklede karakter gooit zo’n col ook niet meteen de deur dicht. Het is geen dikke middelvinger richting establishment zoals de vale T-shirts van Peter Kwint, het SP-kamerlid dat desinteresse verwart met eigenheid.

In tegenstelling tot het overhemd dragen we de coltrui niet in de broek. Dat deden we in de jaren tachtig wel, ik weet het, maar toen lieten The Shorts ook Seine rijmen op kleine, en dat willen we ook niet meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden