Alphen behoudt toch failliet park Archeon

Het themapark Archeon blijft behouden voor Alphen aan den Rijn. De attractie wordt overgenomen door het bedrijf Roest Wald. De curatoren van het failliete park hebben daarover overeenstemming bereikt met de gemeente Alphen aan den Rijn en financier ABN Amro Projectontwikkeling (APO)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgend jaar zal het park in sterk afgeslankte vorm worden voortgezet. Van de 30 hectaren blijft dan nog zeven hectaren over. Roest Wald ziet mogelijkheden om Archeon in die opzet rendabel te maken. Archeon ging vorig jaar failliet nadat de bezoekersaantallen drie jaar lang ver waren achtergebleven.

De doorstart van Archeon werd mogelijk na maandenlange moeizame onderhandelingen. Het teleurstellende begin van het park resulteerde in 1996 in een schuld van tachtig miljoen gulden. Het contract dat APO indertijd met de gemeente sloot voorzag in de mogelijkheid bij faillissement een deel van het park te bestemmen voor woningbouw.

Over de invulling van die bouwplannen konden Alpen aan den Rijn en APO de afgelopen maanden echter geen overeenstemming bereiken. Wethouder S. van den Veen Meerstadt stak zijn teleurstelling daarover niet onder stoelen of banken. Alphen aan den Rijn heeft veel moeite gedaan om Archeon in de gemeente te krijgen en te behouden.

De onderhandelingen over een doorstart zaten vorige week nog vast op een schadeclaim van 10,7 miljoen van APO. De projectontwikkelaar eiste dat bedrag ter compensatie van de waardevermindering van de grond. Er was zelfs even sprake van een verkoop van Archeon aan Libema Vrijetijdsparken, dat het park opnieuw wilde beginnen in het Noord-Limburgse Horst.

Alphen aan den Rijn heeft zich daar krachtig tegen verzet. De weg voor een doorstart in de gemeente kwam vrij na een akkoord over de schadeclaim van APO. De projectontwikkelaar mag in 1998 op de vrijkomende grond 750 woningen neerzetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden