Alles wat u altijd al had willen weten over een goede nachtrust

 

Waarom slapen we eigenlijk? Waarom moeten lichaam en geest een derde van de dag volledig uitgeschakeld worden? Waarom is echte slaap zoveel verkwikkender dan 'gewoon' rusten en waarom heeft de evolutie deze zeer kwetsbare toestand niet allang vervangen door een met dezelfde heilzame effecten, maar met behoud van waakzaamheid?

Dolfijnen schijnen het te kunnen: die schakelen de ene hersenhelft uit, terwijl de andere blijft opletten. Waarom kunnen wij dat niet? Maar dergelijke vragen, en het slaapgedrag van dieren, komen in dit boek niet voor. Nachtrust is een 'doe-boek'.

Superslapers

Richard Wiseman (zeg maar de Freek Vonk van de Britse psychologie) wil van ons 'superslapers' maken. Mensen die altijd uitgerust zijn en altijd mooie dromen hebben - en reken maar dat die superslapers gelukkiger en gezonder zijn dan anderen. En niet alleen onze slaap, ook onze dromen zijn voor verbetering vatbaar. We kunnen zelf bepalen wat we dromen.

Voor mensen die lucide dromen hebben (waarbij ze tijdens het dromen wéten dat ze dromen), is dat makkelijk. Zij kunnen gewoon tijdens het dromen beslissen wat er moet gebeuren. Dat laatste brengt Wiseman overigens bij het meest bizarre onderdeel van zijn boek: het onderzoek van de Duitse droomexpert Paul Tholey waarin lucide dromers vragen moesten stellen aan onbekende figuren die in hun dromen opdoken. Maar ook wie niet lucide droomt, kan zijn dromen sturen. Hij geeft een aantal tips.

Droomonderdrukkers

In feite verstoren dromen onze nachtrust. Je kunt dus te veel dromen, waardoor je niet goed uitrust. Mensen die last hebben van depressiviteit, dromen extreem veel. Wanneer dat wordt onderdrukt, voelen ze zich vaak veel beter. (Wellicht, schrijft Wiseman, zijn antidepressiva gewoon droomonderdrukkers.) Maar we kunnen niet zonder dromen. Onze hersenen gebruiken de rust om de indrukken van de dag langs te lopen, om datgene wat we geleerd hebben vast te leggen en onaangename gebeurtenissen op te ruimen. Eenmaal in dromenland overdenken we de problemen waarmee we die dag hebben geworsteld, en komen dan vaak tot creatieve oplossingen. Onderzoek laat zien dat het écht helpt: ergens een nachtje over slapen.

Wisemans boodschap is glashelder. We moeten langer slapen, vaker overdag een dutje doen (daar word je scherp van!) en onze dromen inzetten om gelukkiger te worden. Hij is een zeer vlotte verteller (en een fanatiek twitteraar). Zijn Nachtrust is een genot om te lezen. De lezer krijgt geen kans om in slaap te vallen. Maar uiteindelijk maant hij hem, zachtjes maar dwingend: 'Het wordt tijd de nacht te omarmen. Slaap lekker.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden