DagboekJan de Quay (1901-1985)

Alles moet anders na de oorlog, maar pas op voor de protestanten

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Jan de Quay. Beeld ANP
Jan de Quay.Beeld ANP

Noord-Brabant, 29 oktober 1944

Toen ik na de vroegmis wat te schrijven zat kwamen Maan Sassen en Toon Wijffels binnen. Zeer verheugd hen te zien, vooral mijn goede vriend Maan. Ik hoorde van hem het volgende: zijn bezoeken bij den Aartsbisschop wijzen uit dat het Episcopaat aanvaardt, dat een R.K. Staatspartij niet nood­zakelijk is en dat het Episcopaat dit gezien vroegere verklaringen na den oorlog zal moeten verklaren.

Ik krijg den indruk dat de Aartsbisschop deze breede nieuwe opzet, die van wijde visie getuigt, ­liever ziet, dan het oude gedoe. Het is een heele groote winst.

De volksbeweging zou volgens Maan nu in het bevrijde gebied openlijk behandeld kunnen worden. Ik blijf er absoluut tegen. Ik zie wel de noodzaak in om meerdere personen inside-informations te geven en daarmee een scheefgroeien nog beter te kunnen voorkomen.

Een merkwaardige ontwikkeling zie ik in het Nationaal Comité en de Centrale van de verzets­bewegingen. Hieruit is een Comité gegroeid eerst van plusminus dertig, daarna van achttien. Hierin is de Gestelsche Groep niet vertegenwoordigd. Er zou n.b. geen één katholiek bij zijn.

Een echt bekrompen protestants gezelschap, waarin de heer Bosch van Rosenthal een vooraanstaande plaats inneemt. M.i. een heer om in de gaten te houden.

Jan de Quay (1901-1985), KVP-politicus. Ingekort fragment uit Oorlogsdagboek van Jan de Quay, gepubliceerd op bhic.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden