Review

Alles eromheen is niet scherp genoeg

De extreem veelzijdige en prijswinnende Niels van der Laan en Jeroen Woe zijn in hun nieuwe show niet scherp genoeg.

Cabaretiers Niels van der laan (l) en Jeroen Woe (r) als twee oude muzikanten. Beeld Charlotte Ouwerkerk
Cabaretiers Niels van der laan (l) en Jeroen Woe (r) als twee oude muzikanten.Beeld Charlotte Ouwerkerk

Virtuoos zijn ze zeker, maar hun show bevat te veel uitgemolken cabaretonderwerpen.

Het thema is veelbelovend: Alles eromheen draait om de ruis in de wereld, de afleiding die ons weghoudt van de kern. Een actueel thema waar cabaretiers Niels van der Laan en Jeroen Woe alle kanten mee op kunnen: van gepersonaliseerde pop-upadvertenties op je laptopscherm, de aanstellerige maniertjes die een singer-songwriter krijgt aangeleerd tot de sektarische beweging waarbij je je moet aansluiten als je koffiecupjes wilt kopen.

Ook de vorm waarin het duo het thema goot, is prachtig: een leeg podium zal zich gedurende de avond vullen met decorstukken. Wat begint als een reeks ogenschijnlijk losse sketches, ontspint zich tot een verhaallijn waarin de personages terugkeren en de running gags zich opstapelen.

Toch mist Alles eromheen de scherpte om het tot meesterlijke satire te maken. Vooral doordat er te veel uitgemolken cabaretonderwerpen worden aangesneden. Neem nu het parodiëren van een leeghoofdig commercieel tv-programma, wat al door eindeloos veel cabaretiers is gedaan. Minstens zo afgekloven: een tevredenheidsenquête met meerkeuzevragen, een dialoog over all-inclusive-resorts in Turkije en een lompe Hollander die een Thais bruidje heeft laten invliegen - hoe leuk Jeroen Woe dit bruidje ook speelt.

Het is opvallend dat je juist bij zo'n virtuoos cabaretduo op zoek moet naar de originele vondsten. Die zijn er zeker. Zo wordt een reeks verrassende grappen uitgehaald rond een koffiemachine en bij het ongemakkelijke Whatsapp-gesprek dat op muziek is gezet, bewijzen Van der Laan en Woe dat ze op hun best zijn als ze hun satirische blik combineren met hun grote muzikaliteit. Helaas zijn deze muzikale hoogstandjes in het wisselvallige Alles eromheen in de minderheid.

Door Van Der Laan en Woe. Regie Erik van Muiswinkel. 18/2 De Kleine Komedie Amsterdam. Tournee t/m 7/6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden