Alles aan Bosch klopt meteen

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een.

Rolf Bos
Titus Welliver als Harry Bosch. Beeld
Titus Welliver als Harry Bosch.Beeld

Altijd ietwat vervreemdend: kijken naar een acteur die de hoofdpersoon speelt uit je favoriete boekenserie. Grote kans dat het karakter dat de film of serie je voorspiegelt niet overeenkomt met het personage dat je als lezer voor ogen had. Schrijnend voorbeeld is de rol van Jack Reacher, die nu in twee films wordt gespeeld door Tom Cruise. Na meer dan twintig boeken van Lee Child heb je een bepaald beeld gekregen van rouwdouwer Reacher, en daar past Cruise - al is het alleen maar vanwege zijn geringe lengte - niet bij.

Bosch

Misdaad
****

Gebaseerd op de boeken van Michael Connelly.
Scenario's van de schrijver zelf en van Eric Overmyer, George Pelecanos en Diane Frolov (The Sopranos).
Te zien op Amazon Prime.

Met enige huiver begonnen we onlangs dan ook aan het eerste seizoen van de Amerikaanse serie Bosch, gebaseerd op de boeken van Michael Connelly. 'Bosch' is Harry - voluit: Hieronymus - Bosch, een eigengereide rechercheur in Los Angeles. Uitstekende reeks, waarin in een kwarteeuw al een kleine twintig stuks zijn verschenen.

In de eerste aflevering van Bosch (spreek uit 'Bosh') zien we meteen dat het goed zit. Acteur Titus Welliver zet een fijne Harry Bosch neer. Vanuit zijn glazen huis, dat hoog boven een canyon is gebouwd, overziet hij de stad der engelen als een hedendaagse Philip Marlowe. Alles klopt meteen, de soundtrack (veel jazz, Bosch is een groot liefhebber), de leader met de muziek van Caught a Ghost met de song Can't Let Go.

Het eerste seizoen is losjes gebaseerd op City of Bones, Echo Park en The Concrete Blonde. Flashback: Bosch is een tijdje op non-actief gezet omdat hij een crimineel neerschoot van wie niet helemaal duidelijk is of hij wel gewapend was. Als Bosch op het bureau terugkeert, moet iedereen weer aan hem wennen.

Hij werpt zich op een oude zaak: in een park is het geraamte gevonden van een jongetje. Bij leven en welzijn is het jochie - zo tonen zijn botten - flink mishandeld. Dat is een reden voor Harry Bosch, die zelf een grauw verleden in weeshuizen met zich meesleept, flink vaart achter de zaak te zetten.

Volgen tien afleveringen waarin de kijker ook veel over Bosch te weten komt (moeder, een prostituee, vermoord; zijn ex woont met hun dochter Maddie in Las Vegas). De scenario's komen van niet de minste schrijvers: Michael Connelly zelf, maar ook Eric Overmyer (Treme, The Wire) en George Pelecanos droegen hun steentje bij.

Seizoen twee is ook al beschikbaar, seizoen drie komt er dit voorjaar aan en de vierde reeks is in de maak.

Allemaal handenwrijvende vooruitzichten, des te meer omdat ook de nieuwe Bosch in boekvorm nog ligt te wachten: The Wrong Side of Goodbye.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden