Allereerste forensische foto's gevonden

Amsterdam Het zijn waarschijnlijk de allereerste foto’s die in Nederland zijn gemaakt van een plaats delict. De drie negatieven van een onopgeloste moordzaak uit 1900 lagen jarenlang diep opgeborgen in de archieven van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag....

Op de negatieven is het levenloze lichaam van de 11-jarige Marietje Kessels uit Tilburg te zien, die misbruikt en vermoord werd in de kerk van de parochie Noordhoek.

De foto’s werden gevonden door Pierre van der Pol, conservator bij Breda’s Museum. Hij stuitte op de negatieven tijdens zijn onderzoek naar de Bredase amateurfotograaf Emile van Waegeningh. Tien jaar geleden had hij de foto’s ook al eens in handen, maar toen wist hij nog niet om welke vondst het ging.

De ‘founding father’ van de forensische wetenschap, is de naam die Van der Pol heeft voor Emile van Waegeningh. Deze was in het dagelijks leven militair apotheker van de KMA. Hij maakte jarenlang op verzoek van de rechter-commissaris foto’s van delicten. ‘Deze foto’s zijn een belangrijke vondst voor de forensische wetenschap omdat het begin van deze tak nu een stuk eerder gedateerd kan worden dan men altijd heeft gedacht.’ Volgens van der Pol was het forensisch onderzoek voor de oorlog nog niet geïnstitutionaliseerd. Justitie werkte met lokale deskundigen.

‘Confronterend’, noemt Van der Pol de negatieven. Het meisje ligt naakt met een been opgetrokken en om haar hals een doek waarmee ze gewurgd is. Ze werd gevonden in een diepe nis onder het dak van de kerk.

Twee dagen daarvoor, op de ochtend van 22 augustus 1900, raakte Marietje Kessels spoorloos onderweg naar pianoles. Ze ging daarvoor nog even langs de kerk om een pakketje af te leveren. Na een zoektocht van twee dagen werd haar lichaam daar aangetroffen.

In Tilburg ligt de zaak nog steeds gevoelig. Volgens van der Pol zijn er grote fouten gemaakt tijdens het onderzoek. Hoewel er sterke aanwijzingen waren dat de pastoor schuldig was, is hij nooit ondervraagd.

In 2000 zijn drie advocaten tevergeefs nogmaals in de zaak gedoken om alsnog de dader aan te wijzen. In het centrum van Tilburg werd in 2001 een monument voor het meisje onthuld. Het staat symbool voor alle kinderen die slachtoffer zijn van geweld. Ook is er een weerbaarheidstraining op basisscholen naar het slachtoffertje vernoemd: het Marietje Kessels Project.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden