BoekenSignalementen

Allen Carr helpt te stoppen met alcohol, Tjeenk Willink redt de democratische rechtsorde, eigentijdse kerstvertellingen en andere net verschenen titels

Omslag van Witte raaf. Beeld -
Omslag van Witte raaf.Beeld -

Floor van Liemt: Witte Raaf
Querido, € 18,99

We hopen dat je een fijne paar laatste dagen hebt’, schrijven kennissen van de 20-jarige Floor van Liemt nadat bij haar longkanker is ontdekt met uitzaaiingen. Woedend is ze over al die kitscherige voorgedrukte ‘sterkte’-kaarten. ‘Wat ik zou willen is dat mensen me zeggen dat het goed is zo. Dat mijn leven niet van minder betekenis is omdat het kort was.’ In Witte raaf schrijft de student kunstgeschiedenis over haar leven en haar ziekte, die zo zeldzaam is op haar leeftijd. Het afgelopen jaar publiceerde ze daar prachtige columns over in NRC Handelsblad, die eindigden met goed nieuws: de dag voor haar 21ste verjaardag bleek dat de nieuwe medicijnen het ‘noodweer in haar longen’ hadden verdreven.

Shusaku Endo: Het meisje dat ik achterliet
Van Oorschot, € 24,99

Anmitsu is een dessert van blokjes gelei, rode bonenpasta, fruit en siroop. Happi is een traditioneel katoenen jasje met rechte mouwen, bedrukt met symbolen; wordt vaak gedragen bij festivals. Shakuhachi is een traditionele lange bamboefluit. Aldus de verklarende woordenlijst achter in Het meisje dat ik achterliet uit 1963, de roman van Shusaku Endo (1923-1996) die nu is vertaald door Maria Smolders. Twee vrijgezelle arme werkstudenten willen poen en een meisje. Maar ze liggen vooral thuis te kletsen met mondkapjes op, ‘omdat het stof in onze kamer, die al in geen maand meer schoongemaakt was, in wolken opsteeg uit de matrassen als je je ook maar even bewoog.’ En dan volgt er toch een affaire voor Yoshioka, met grote gevolgen.

Plinius: Majesteit!
Athenaeum-Polak & Van Gennep, € 16,50

In het jaar 111 vroeg senator Plinius aan keizer Trajanus advies: ‘moet ik de gevangenissen laten bewaken door gemeentelijke slaven, zoals tot nu toe is gebeurd, of door soldaten? Door slaven? Dan is die bewaking niet erg secuur, vrees ik. Door soldaten? Dan neemt die taak een flink aantal manschappen in beslag.’ Antwoord: slaven. Want als je soldaten ‘gaat mengen onder gemeentelijke slaven, bestaat de kans dat ze laks worden doordat ze rekenen op elkaar.’ Een cursus modern management, durft de uitgever niettemin als aanbeveling te vermelden op het achterplat van Majesteit!, de correspondentie Plinius-Trajanus, vertaald door Vincent Hunink en Roald Dijkstra.

Hans Dijkhuis: De verdeelde aarde
Athenaeum, € 19,99

Hoe kan het dat nationale staten nog altijd een hoofdrol spelen en dat nationalisme weer aan de winnende hand is in plaats van op de terugtocht? In De verdeelde aarde graaft schrijver en filosoof Hans Dijkhuis diep om die vragen te beantwoorden. Uitgangspunt is het onbegrip voor de terugkeer van het nationalisme, dat al bij het grof vuil van de ideeëngeschiedenis was gezet. Om de revival begrijpelijk te maken zet hij de geschiedenis en de ideologie van het kolonialisme uiteen en deinst hij niet terug voor de geschiedenis van oorlog. Duidelijk wordt hoezeer een ‘wereld zonder grenzen’ een utopie is.

Robert Alberdingk (red.): Kom vanavond met verhalen…
Balans, € 15,-

Het ziekenhuis is de laatste plaats waar mensen met Kerstmis willen verblijven, maar daklozen vormen op die regel de uitzondering. In Kom vanavond met verhalen… vertelt Robert Alberdingk het ontroerende verhaal van de Antilliaan Revelino Pinas. Als verpleger legt hij zich in zijn Haagse ziekenhuis toe op het vermaken van daklozen met Kerst, die dan met een ‘sociale indicatie’ kunnen worden opgenomen. Zelf is Revelino met de Kerst ook maar alleen. Nog veertien andere auteurs werkten mee aan deze bundel ‘eigentijdse kerstvertellingen’, onder wie Adriaan van Dis, Jan Terlouw en Marcia Luyten.

Allen Carr: Stoppen met alcohol
Boekerij, € 15,99

Jaaaa, stoppen met alcohol, dat willen we allemaal wel, of eigenlijk niet, en daarom herhaalt stoppen-met-roken-expert Allen Carr zijn trucje, maar dan dus met alcohol in plaats van sigaretjes. ‘Alcohol is een zeer sterk vergif. Als je een betrekkelijk kleine hoeveelheid pure alcohol zou drinken, zou je jezelf doden. In feite ben je daar al mee bezig: langzaam maar zeker.’ En dan zijn we nog maar op pagina 55 van Stoppen met alcohol.

Herman Tjeenk Willink: Groter denken kleiner doen
Prometheus, € 15,-

Herman Tjeenk Willink (1942) was voorzitter van de Eerste Kamer en vicepresident van de Raad van State. In Groter denken kleiner doen buigt hij zich over de democratische rechtsorde, waarmee we volgens hem nonchalant omgaan: ‘De signalen van een sluipende uitholling zijn duidelijk voor wie ze wil zien.’ Het boekje is een oproep ‘om de vaak ongemakkelijke feiten onder ogen te zien. Positie te kiezen. Onze stem te verheffen. Het publieke debat aan te gaan. Individueel en collectief. Elk initiatief telt als het gemeenschappelijk doel het bewaken van de democratische rechtsorde ons duidelijk voor ogen staat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden