Allemaal projectie, en toch

Dat is dan weer het voordeel van een kilt. Wil je de sticker van het Wounded Warrior Project op je kunstheup laten zien, dan trek je je kilt op....

De vrouw die helpt met het optrekken van de kilt heeft in de rechterarm van haar jasje niets zitten, ook zij zal een oorlogsveteraan zijn. Prachtig jasje, je zou bijna vergeten dat het hier gaat om wat ze aan hebben. Alleen de man links, juist degeen die een militair hesje aanheeft, lijkt compleet van lijf en leden. Maar er zit wel een medaille op dat jasje. Die heeft ook het een en ander doorstaan, een foto kan veel laten zien, maar niet alles. Het publiek is razend enthousiast, één bordje 2 zie ik, verder alleen bordjes 3, de hoogste score.

De heftigheid van de echte wereld druppelt vaak door in de modewereld. Dan zie je modellen zo geschminkt dat hun gezicht geblakerd lijkt, net of ze een bomaan-slag hebben overleefd. Bloedsporen van schmink. Modellen met bomgordels, met pistolen. Perfecte lichamen die vrijblijvend koketteren met geweld, het heeft iets decadents. Maar dit is het echte werk, dit breekt dwars door alle vrijblijvendheid heen. Hier staat de harde werkelijkheid in eigen persoon op de catwalk. De initiator van de show is Sean Connery, zelf een Schot en de bangste niet, de enige echte James Bond. Vandaar die titel. In 2003 is Dressed to Kilt begonnen in het buitenland Schotse mode te tonen. De opbrengsten gaan naar drie veteranenorganisaties, Wounded Warrior Project is er een van.

TWITTER.COM/HANSAARSMAN

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.