FEUILLETON

Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas ( 8 )

Robert Vuijsje wekt de personages uit zijn bestseller Alleen maar nette mensen weer tot leven voor een dagelijks feuilleton (t/m 4 december). Wat voorafging: David en Rowanda stonden op het schoolplein (+). Rowanda probeerde ouders te mobiliseren voor een andere sinterklaasviering.

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

David had Tyrell begroet met een high five. 'Lekker schattig doen met mijn kinderen', zei Rowanda. Ze vond het grappig om zogenaamd te klagen over hoe goed David zijn best deed in het contact maken met haar kinderen.

'De meester wil met je praten', zei Tyrell. De meester heette Wessel.

'Wat heb je nu weer gedaan?' Voor Tyrell zijn moeder kon antwoorden, stond meester Wessel al voor haar.

De hoofdrolspelers

David Samuels
Groeide bevoorrecht op in Amsterdam-Zuid. Is een Jood, ziet eruit als een Marokkaan. Kwam in zijn zoektocht naar wie hij is en waarbij hij hoort uit bij Rowanda. En niet alleen om zijn nette ouders te provoceren.

Rowanda Pengel
Groeide minder bevoorrecht op in de Bijlmer. Kwam ondanks beperkt contact met witmensen uit bij David. Vroeg bij haar eerste bezoek aan zijn vader: 'Heeft u al die boeken gelezen?' Dat was geen provocatie.

'In de klas hadden we vandaag een incident.' Meester Wessel keek bezorgd.

'Wat heb ik je gezegd?' Rowanda tikte Tyrell tegen zijn achterhoofd. 'Niet meer stout doen op school.'

'Het grootste deel van de klas gelooft nog', zei meester Wessel. 'Toen ik vertelde over de viering van dit jaar, nam Tyrell het woord.'

'Ja?', vroeg Rowanda.

'Hij deelde met de klas dat Sinterklaas niet bestaat. En dat de Pieten beledigend zouden zijn, en vernederend.'

'Ja?' Nu was het Rowanda die Tyrell een high five gaf. 'Wat is het probleem?'

Meester Wessel keek naar Rowanda en daarna naar Tyrell en David. 'Het probleem is dat wij de viering voor alle kinderen zo prettig mogelijk willen houden. Dit helpt daar niet bij.'

'O ja?', vroeg Rowanda. 'Jullie willen dat de viering zo prettig mogelijk is voor alle kinderen?' Ze gaf Tyrell weer een high five en richtte zich tot meester Wessel. 'Moet ik het nog aan je uitleggen of ga je er zelf even over nadenken?'

Meester Wessel zei dat hij persoonlijk best iets wilde aanpassen aan de kleur van de Pieten, maar de school moest zich houden aan gemeentelijke richtlijnen.

'Kijk om je heen, man.' Rowanda wees naar het schoolplein. 'Kijk wie hier op school zitten.'

'Ik wil u toch verzoeken om met Tyrell te praten', zei meester Wessel, 'zodat hij het feest niet verpest voor de andere kinderen.'

'Ik praat met mijn zoon zoals ik dat wil. En jij gaat denken over wat je net tegen me zegt. Zullen we het zo doen?' Chanel kwam uit school. 'Dag meester Wessel', zei Rowanda.

Ze liepen naar huis. Tyrell en Chanel renden voor David en Rowanda uit. 'Ik heb een verrassing', zei David.

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

'Wat dan?' Rowanda ging voor David staan en begon in al zijn zakken te voelen.

Hij vroeg wat ze deed.

'Een ring zoeken, wat dacht je dan?'

Het was een andere verrassing. 'We gaan een paar dagen naar Terschelling, alleen jij en ik.'

Rowanda was niet eerder op een Waddeneiland geweest. Of op veel andere plaatsen in Nederland behalve Rotterdam, Almere en Lelystad. En één keer in Zoetermeer. 'Wat leuk. Ik ga aan mijn moeder vragen of zij dan met de kinderen is.'

'Heb ik al geregeld met je moeder.'

'Zo', zei Rowanda. 'Je bent ingeburgerd. Stiekem afspraakjes maken met mijn moeder.'

David werd gebeld. Hans, de directeur van het grote internationale bedrijf waarvoor hij het sinterklaasfeest moest plannen, wilde weten hoe de vorderingen verliepen.

'Alles onder controle', zei David in de telefoon. 'Komt helemaal goed.'

Nadat hij had opgehangen, vroeg Rowanda: 'Komt helemaal goed?'

David dacht dat het een strak plan was om naar Terschelling te gaan, daar konden ze rustig overleggen.

Bestseller

Robert Vuijsje schreef in 2008 zijn debuutroman Alleen maar nette mensen. In deze bestseller beschrijft hij hoe de Joodse David Samuels (21), opgegroeid in Amsterdam-Zuid, op zoek gaat naar zijn ideale vrouw - die hoe dan ook zwart moet zijn en bedeeld met grote maten. Hij krijgt een relatie met Rowanda (23), een alleenstaande moeder uit de Bijlmer. Het boek, dat in 2012 werd verfilmd, kreeg literaire prijzen, maar riep ook negatieve reacties op. Vuijsje werd beticht van racisme en seksisme. Anderen noemden het 'een boek dat belangrijke maatschappelijk thema's aansnijdt, op een verfrissende, confronterende, hartverwarmende en sensuele manier'. (Juryrapport Gouden Uil).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden