Alleen decor maakt ‘Sensazione’ bijzonder

Alexander Nijeboer

Het podium voor Sensazione is een troosteloze parkeerplaats aan de rand van het stadscentrum in Den Bosch. Het terrein is omgebouwd tot een kleine kermis met een reuzenrad, een draaimolen en diverse tenten.

De attracties zijn het decor voor de theatervoorstelling van de samenwerkende Vlaamse gezelschappen Laika en Time Circus.

Laika verwierf internationaal bekendheid als een theatergezelschap dat voorstellingen voor alle leeftijden maakt op het snijvlak van verschillende theaterdisciplines, en op bijzondere locaties. Het reizend gezelschap Time Circus is een Antwerps collectief dat theater maakt waarin zelfgebouwde machines en apparaten een belangrijke rol spelen, zoals de kermisattracties in Sensazione.

Sensazione is een voorstelling op het snijvlak tussen circus en theater, met als bijzonder ingrediënt de publieksparticipatie. De acteurs van Laika en Time Circus spelen een rondreizend kermisgezelschap en halen op de zelfgebouwde attracties allerlei acrobatische kunsten uit, terwijl het publiek als bezoekers van de kermis fungeert.

De toeschouwer speelt in de voorstelling mee door apparaten in werking te zetten, wordt regelmatig bij scènes het podium op getrokken en als de acteurs tussen de attracties de absurdistische levensverhalen van de kermisklanten uit de doeken doen, kan het publiek zich uitleven in de kermisattracties.

Het is het decor dat Sensazione bijzonder maakt, de vormgeving is prachtig en de acteurs die de korte scènes spelen, weten prachtige kermistypes neer te zetten, maar als theatervoorstelling heeft het verder weinig te bieden. De levensverhalen zijn vaak korte, absurdistische vertelseltjes die alhoewel vaak vermakelijk, nauwelijks de kans krijgen een snaar te raken. Bovendien gaan de scènes vaak kopje onder in de kakofonie van kermisgeluiden en het rumoer van het publiek.

Ook de acrobatiek van Time Circus met hun zelfgebouwde attracties is nauwelijks indrukwekkend. Sensazione is vooral aardig vermaak voor een zwoele zomeravond, een culturele consumptie voordat het publiek zich naar de terrassen begeeft.

Sensazione door Laika/ Time Circus. Festival Boulevard, Den Bosch, te zien tot 13 augustus, daarna tournee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden