Column

'Alleen al voor 'Dansen aan zee' verdienen de leden van Bløf zestig stokslagen'

De Russische punkband Pussy Riot, opgepakt vanwege heiligschennis, biedt excuses aan voor hun liedje. Columnist Nico Dijkshoorn hoopt dat dat een beweging wordt. Te beginnen in Nederland.

De Zeeuwse band en tevens organisator Bløf, met zanger Paskal Jakobsen (rechts), sluit het festival Concert At Sea af, eind juni. Beeld ANP

In Rusland hebben de vrouwen van de punkband Pussy Riot bekend gemaakt dat zij bereid zijn hun excuses aan te bieden aan hen die zich beledigd voelen door hun liedje. Volgens mij een bewijs dat ze in Rusland lichtjaren op ons vooruit lopen. Ik zie het hier nog niet gebeuren, de tekstschrijver van Bløf die huilend zijn excuses aanbiedt voor het gehele oeuvre. Dat zou wel eens tijd worden. Alleen al voor 'Dansen aan zee' en 'Harder dan ik hebben kan' verdienen de leden van Bløf zestig stokslagen per persoon op de voetzolen.

Ik hoop dat Nederlandse artiesten de situatie in Rusland ter harte nemen en ik verwacht eigenlijk binnen enkele dagen een verklaring van Guus Meeuwis. 'Lieve mensen, ik was dwalende. Ik houd helemaal niet van Brabantse gezelligheid en van voetbal, maar ik doe net alsof. Ik wil iedereen mijn excuses aanbieden voor Kedeng Kedeng. Ik had dat nooit zo moeten zingen. Ik denk nooit aan Brabant. Dat zing ik alleen maar. Toen ik zong: Geef mij je angst bedoelde ik eigenlijk: Geef mij uw geld'.

Ik hoop dat het een beweging wordt. Frank Boeijen krijgt eindelijk de kans om uit te leggen waarom hij al een leven lang onverstaanbaar zingt. Morgen volgt een schriftelijke verklaring van Jan Smit. 'Ik betreur het dat ik tijdens mijn carrière stelselmatig de indruk heb proberen te wekken dat er in Volendam alleen maar gezellige, haringkakende mensen wonen. Ik bied mijn verontschuldigingen aan, aan alle mensen die tijdens een crematie naar een liedje van mij hebben moeten luisteren.'

Arrogantie
Wat mij stoort in de zaak-Pussy Riot is de westerse arrogantie. Het is opeens weer 1964. Koude Oorlog. Het verre Rusland, waar je achter de tralies verdwijnt voor een liedje. Over de hele wereld wordt geprotesteerd tegen de dreigende celstraf. Nee, wij dan! Wij in het Westen zouden nooit iemand achter de tralies zetten voor het zingen van een liedje. En dat is meteen het geluk voor Gers Pardoel. In Nederland houden we momenteel van gezellige muziek. Rappers zingen 'Ik neem je mee-hee-hee-hee-hee'. Meeuwis, daar is hij weer, wil dat we schouder aan schouder staan en zingt dat over een melodie waarop je normaal gesproken een land binnenvalt.

Ik verlang intens naar de Nederlandse variant op een bandje als Pussy Riot, maar ik zie het niet snel gebeuren. Als morgen tijdens het NOS Journaal de gelegenheidsformatie Kut Guerrilla onverwacht een lied zingt over te dure medicijnen (Dood! Je bent te duur. Ga dood. Ga dood!) is het land te klein. Loop in de Verenigde Staten een kerk binnen, doe een nylonkous over je hoofd en zing dat het tijd is voor een Cunt Explosion en je zit ook drie jaar in voorarrest.

Ik vind de meisjes van Pussy Riot vooral zo ontzettend lief. Je voelt het aan alles. Het was een mal plannetje en niemand heeft nee durven zeggen. Ik zie ze steeds voor me, vlak naast de kerk. Ze helpen elkaar om het haar onder de bivakmuts te duwen. Ze controleren de portable cd-speler. Daar staan ze voor de kerkdeur. Ze oefenen nog een keer het refrein. 'Pussy Riot!! Pussy Riot!!' Een van de meisjes belt naar haar moeder. Of alles goed gaat met de baby en wat ze die avond eten. 'Tot vanavond!'

En daarna verandert alles. Voorgoed.

Volkskrant-columnisten Bert Wagendorp en Sheila Sitalsing zijn met vakantie. Ze worden vervangen door onder anderen Nico Dijkshoorn.

 
Wat mij stoort in de zaak-Pussy Riot is de westerse arrogantie. Het is opeens weer 1964. Koude Oorlog. Het verre Rusland, waar je achter de tralies verdwijnt voor een liedje. Over de hele wereld wordt geprotesteerd tegen de dreigende celstraf. Nee, wij dan!
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.