Alle werken Jeroen Bosch onder de loep

Een internationale groep onderzoekers, restauratoren en museumconservatoren uit de hele wereld is maandag in Den Bosch bijeen geweest om een begin te maken met een uniek kunsthistorisch onderzoek naar het werk van de beroemde schilder Jeroen Bosch.

ANP

Van alle schilderijen van Jeroen Bosch (circa 1450-1516) worden röntgenfoto's en infraroodopnamen gemaakt om voorbereidende tekeningen onder de verflagen bloot te leggen en beter inzicht te krijgen in de artistieke keuzes tijdens het maakproces. De deelnemers aan het Nederlandse initiatief hebben dat maandag bekendgemaakt.

Het project is bijzonder omdat niet eerder gecoördineerd internationaal wetenschappelijk onderzoek van deze omvang is uitgevoerd naar de schilderijen van Jeroen Bosch. Anders dan het meeste onderzoek gaat de aandacht uit naar het materiaal in plaats van de veel bediscussieerde symboliek van zijn mysterieuze, merkwaardige en uiterst gedetailleerde voorstellingen. De documentatie stelt onderzoekers in staat om het werk van Bosch te overzien en individuele schilderijen onderling te vergelijken op een manier die tot op heden ongekend is, verwachten de deelnemers.

Het werk van de Bossche schilder hangt in musea over de hele wereld, zoals in Madrid, Venetië, Berlijn, Washington en New York.

Het onderzoeksproject is van de Radboud Universiteit in Nijmegen, het Noordbrabants Museum en het Jeroen Bosch Art Center in Den Bosch. Het moet de opmaat zijn voor een overzichtstentoonstelling in Den Bosch in 2016 wanneer zijn de stad het vijfhonderdste sterfjaar van de bekendste inwoner herdenkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden