top & flopJellie Brouwer en Dennis Weening

Alle lof voor Jellie Brouwer en RTL had Dennis Weening nooit moeten lozen

Gidi Heesakkers en Kustaw Bessems
Presentatrice Jellie Brouwer valt in bij De wereld draait door.  Beeld
Presentatrice Jellie Brouwer valt in bij De wereld draait door.

Top

Met interviewer Jellie Brouwer in de auto zitten – ja, zo voelt het als zij het Radio 1-programma Kunststof presenteert – is altijd behaaglijk. Haar geluid is rustig, ontspannen en in geen enkele andere radiostem klinkt zoveel vrolijke verwondering door. De priemende pretogen van Jellie Brouwer die een vraag stelt, je ziet ze voor je.

Woensdag liet ze haar stralende gezicht zien in De wereld draait door, waar ook Rafael van der Vaart zijn opwachting maakte en Tom Egbers terugkeerde als tafelheer. Brouwer zat er met haar geliefde, psychotherapeut en muzikant Philip Kroonenberg, die een album maakte over de ziekte van zijn vrouw. Nico Dijkshoorn was terecht vol lof over haar en eindigde zijn wekelijkse bijdrage met een ‘hartenwens’: ‘Jellie Brouwer die Rafael van der Vaart interviewt, en dat Tom Egbers het stralend aankondigt.’

Matthijs van Nieuwkerk had zich vast verheugd op het gesprek met Van der Vaart, die zondag zijn afscheidswedstrijd speelt, maar hij leek geen moment te twijfelen: ‘Jellie, wil jij Rafael interviewen?’

‘Oké’, zei Brouwer. Zonder voorbereiding en mét belangstellend doorvragen raakte ze direct een gevoelige snaar bij Van der Vaart, die ontroerd vertelde over de reactie van zijn vader toen die hoorde dat hij ging stoppen met voetballen.

Dat de talkshowmakers het weten: de priemende pretogen van Jellie Brouwer zijn een prachtig radiogezicht, óók op tv.

Flop

Kleine slag om de arm: misschien had RTL een goede reden om Dennis Weening elegant – ‘meer tijd voor zijn eigen bedrijf’ – te lozen als presentator van Expeditie Robinson. Maar de gedachte dringt zich op dat Weening gewoon nog steeds eilandenraden en eetproeven in goede banen zou moeten leiden op een Filipijns eiland.

De taken van een Robinson-presentator: duidelijk uitleggen wat er gaat gebeuren, met enige overtuiging aanmoedigen, deelnemers met oog voor pijnpunten bevragen, maar liefst empathisch, want ze zijn al zo moe en ze hebben al zo’n honger.

Zo lang dat goed gebeurt, valt de Robinson-presentator eigenlijk niet op, je kunt niet met overtuiging beweren dat Weening de kijkcijferhit dróeg. Maar storen deed hij ook niet. Hij zag er daarbij niet uit alsof hij zelf beter dan gemiddeld een stormbaan in de tropische hitte zou bedwingen en sprak met een fijne Haagse tongval. Het ging allemaal een beetje naturel.

Zijn opvolger, youtuber en oud-finalist van het programma Kaj Gorgels, mist precies die kwaliteit en lepelt teksten doorlopend op als rijtjes Duitse grammatica. Ineens merken we dat de presentator er is.

Deze week mocht Weening met de andere makers van Robinson voor de vijfde keer net naast de Gouden Televizier Ring grijpen. Zo mag dit niet eindigen. Breng hem terug en laat hem volgend jaar die ring in ontvangst nemen.

Kaj Gorgels tijdens RTL FestiFall.  Beeld ANP Kippa
Kaj Gorgels tijdens RTL FestiFall.Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden