DagboekR.H. Dana (1815-1882)

‘Alle hens aan dek! Marszeilen reven!’

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Stille Oceaan, 16 november 1835

Toen het acht glazen sloeg hadden wij zoveel zeil bijstaan als maar mogelijk was, bij iedere duik sloeg het water over de bak. Het woei harder, maar er stond geen wolkje aan de hemel en de zon was helder ondergegaan.

Wij waren nog niet lang beneden, toen wij de bekende waarschuwingen kregen voor een opkomende storm. De zeeën sloegen groen over het dek en beukten tegen de boeg met een lawaai alsof men aan het heien was. De wacht aan dek scheen het druk te hebben met halen en bijbrassen. Een matroos kan horen welk zeil er ingehaald wordt: zo hoorden wij het ene bramzeil naar het andere geborgen worden.

Hierdoor leek het schip het iets rustiger te krijgen en wij waren net bijna ingeslapen, toen er op het luik getrommeld werd en de kreet ‘Alle hens aan dek! Marszeilen reven!’ weerklonk. Wij staken twee reven in de marszeilen en voor we tijd hadden om ze op te halen, weerklonk er een geluid van een ratelende donderslag en de kluiver werd aan flarden uit de lijken gescheurd. Wij borgen de restanten van de kluiver, toen het grootzeil begon te kraken en van boven naar beneden openscheurde.

‘Vlug de grote ra op en berg het zeil, voor het aan flarden scheurt!’, schreeuwde de kapitein.

R.H. Dana (1815-1882), schrijver en zeeman. Ingekort fragment uit Twee jaar voor de mast. Vertaling J. van der Hoeve. Hollandia, 1977.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden