Alle 13 fout

Astrid Joosten is na een jaar afwezigheid terug op tv, en dit keer met Het Hof van Joosten. Net als in 16 Miljoen rechters vraagt de van tijd tot tijd herintredende VARA-presentatrice ook in dit programma naar de mening van mensen over een zaak die het in werkelijkheid tot aan...

Wim de Jong

In een nogal kartonnerige uitzending deden twee ervaringsdeskundigen, relatiewetenschapper Iteke Weeda, twee advocaten, een panel van werkgevers, een panel van werknemers, een panel van ‘gemiddelde Nederlanders’ plus een rechter er plichtmatig hun plasje over. Alsof dat alles al niet genoeg was, nodigde de VARA alle overgebleven Nederlanders na afloop ook nog uit op een speciale website over het onderwerp verder te debatteren. Tot gisteravond bleken precies twintig kijkers de puf ervoor te hebben opgebracht.

Zaterdag naar Nederland 1 gekeken, waar Mooi!Weer De Leeuw, Koefnoen en Raymann is laat het gezamenlijk (3,2 miljoen kijkers) knap deden tegen de RTL4-concurrentie van Dancing with the Stars, Lotto Weekend Miljonairs en het NK Let’s Dance (2,6 miljoen). Ik lachte het hardst om Paul de Leeuw (1,7 miljoen) maar vond Koefnoen (900 duizend) van de drie programma’s het briljantst: Knightrider kreeg het aan de stok met zijn pratende raceauto Kit omdat de baas stiekem naar de AutoRAI was geweest. En Florrie Rost van Tonningen lanceerde in Koefnoen postuum haar nieuwe cd Alle 13 fout (‘De zwarte weduwe op haar zwartst’), met hits als A.D.O.L.F. en Blame it on the Jews.

Vlijmscherp portret zondag van Bram Moszkowicz door Hetty Nietsch, zondag in Zembla, waarin de grote mate van openhartigheid opviel waarmee geïnterviewden (onder anderen collega-advocaten als Bos en Hiddema, oud-officier van Justitie Teeven, misdaadjournalist Harry Lensink en media-opponent Jort Kelder) zich uitlieten over de mogelijk al te nauwe banden van de voormalige raadsman van Endstra en Holleeder met de georganiseerde misdaad. Met name Kelder verbaasde opnieuw doordat hij in Zembla nog maar weer eens unverfroren voor de aanval koos. Hij bestempelde Moszkowicz in de uitzending als ‘de witte boordenkant van de onderwereld’, met een ‘betrokkenheid’ bij dat milieu ‘die iets verder ging dan die van een advocaat’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden