All is well, maar niet op Schiermonnikoog

In oktober verschijnt Het jongensboek. Dat is de vertaling van het zeer succesvolle The dangerous book for boys. De Groene Amsterdammer wijdt er een essay aan....

Gijs Zandbergen

Dat is jammer, want de wereld staat niet stil, blijkt uit Vrij Nederland. Zelfs niet op Schiermonnikoog, waar alles anders wordt sinds projectontwikkelaars en rijkaards het eilandje hebben ontdekt. Het is een tamelijk breed geschreven stuk. Die kwalificatie geldt in zekere zin ook de reportage over de democratisering in Rusland en Oekraïne. Het artikel leunt sterk op wat hotemetoten tegen de verslaggever hebben gezegd en minder op wat hij zelf heeft ervaren.

Krek andersom is de reportage in HP/De Tijd over GeenStijl.nl. De auteur laat er geen misverstand over bestaan dat hij de website helemaal niks vindt. Zijn hoofdredacteur vindt dat ook. Die heeft het over ‘psychopaten’ met een ‘verrotte geest’. Een van hun slachtoffers is ADO-keeper Stefan Postma, die zich uitspreekt over wat hem nog dagelijks achtervolgt. Zijn ex-vriendin kan qua discretie een voorbeeld nemen aan Hansje Görtz, die nanny was bij W.A. en Máxima en geen onvertogen woord over haar lippen laat komen. Ze is een particuliere opleiding voor kindermeisjes begonnen.

Opinio heeft ook een stuk over Poetin, geschreven door Gary Kasparov. Hij laat onomwonden weten dat hij Poetin een maffiabaas vindt. Engeland wil Andrej Lugovoj uitgeleverd krijgen voor de moord op Alexander Litvinenko. Dat lijkt een onvervulbare wens. Maar de schaker Kasparov denkt een zet vooruit. Voor de maffia is zelfs Litvinenko niets meer dan handelswaar. Opmerkelijk in Opinio zijn voorts het levensverhaal van ex-posterkoning Engel Verkerke en het stuk van Willem Jan Otten, die de gehele Harry Potter heeft gelezen en verklapt dat de laatste zin ‘All is well’ luidt.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden